Locuitorii din Helsinki nu mai sunt şocaţi de cerşetorii romi de pe stradă: "Duceţi-va înapoi, în România!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala finlandeză are deja 200 de imigranţi români care cerşesc pe străzile oraşului, dar câştigurile lor încep să scadă întrucât atitudinea publică s-a înăsprit, scrie Helsingin Sanomat. De asemenea, locuitorii din Helsinki spun că s-au obişnuit deja cu romii cerşetori, dar nu mai empatizează cu ei, ci din contră, le cer să se întoarcă în România.

Daniel Aleman, un rom din România, susţine că principala replică a finlandezilor în faţa cerşetorilor este "Duceţi-vă în România!", subliniază Helsingin Sanomat.

"Multe persoane par să ne urască. Am fost bătut. Nu mi se întâmpla nimic de genul ăsta anul trecut", a afirmat Aleman.

Un trecător întră în discuţie:"De ce nu te duci în altă parte. Nu faci decât să creşti infracţionalitatea aici", a spus antreprenorul Svetlana Leskinen-Kajamäki, care trăieşte de 25 de ani în Helsinki.

Almen se apără: "Nu am venit aici ca să mă îmbogăţesc şi nu vreau să primesc niciun beneficiu de ajutor social. Dar în România nu avem din ce trăi. În Uniunea Europeană oamenii sunt liberi să se mute în alte state pentru a-şi câştiga exitenţa.", a spus bărbatul.

Svetlana Leskinen-Kajamäki insistă: "Dar de ce a fost România admisă în UE? Acest tip de activitate nu aparţine Europei".

Aleman a venit anul trecut în Finlanda din oraşul Metz, situat în nord-estul Franţei. Autorităţile franceze au oferit tuturor cerşetorilor romi bilete de avion şi suma de 300 de euro pentru a nu mai reveni în această ţară. Totuşi, Aleman s-a dus în Finlanda alături de soţia sa, care cerşeşte acolo de patru ani în timpul verii, notează şi Mediafax.

Almen stă în cârje la intrarea într-un magazin. Bărbatul a suferit un accident de maşină acum şase ani, el nu face parte din grupurile de cerşetori aduse în Europa de Vest de către reţelele din România pentru a cerşi. Fenomen de care autprităţile finlandeze s-au speriat că  ar putea începe şi în ţara lor, după modelul Franţei.

În această vară, numărul cerşetorilor va creşte şi mai mult. Până acum au fost depistaţi peste 200 de cerşetori pe străzile din Helsinki, a afirmat un oficial din cadrul serviciului de ajutoare sociale al capitalei finlandeze, Jarmo Raiha.

În apropierea gării centrale din Helsinki, circa 10-15 cerşetori stau pe jos. Aceştia le-au declarat reporterilor că obţin din cerşit 10-15 euro pe zi comparativ cu anul trecut când câştigau zilnic circa 20-25 de euro.

"Oamenii nu ne mai dau bani. Ne consideră hoţi. Uneori beţivii dau cu piciorul în paharele în care strângem bani", se plâng Rozalia şi Maria Sandu, care nu sunt pentru prima oară în Finlanda.

Cerşetorii câştigă şi o sută de euro într-un weekend, atunci când au loc festivaluri de primăvară şi vară. Romii adună sticle goale şi colecteazp bani în ele. Camelia Caldarari şi soţul ei Vasile locuiesc într-o maşină fără motor, pe care Vasile a cumpărat-o pentru 50 de euro.

Potrivit Helsingin Sanomat, Ministerul finlandez de Interne urmează să înfiinţeze un grup de lucru pentru a lua în calcul posibilitatea interzicerii cerşitului în Finlanda. Grupul de lucru va fi format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Sociale şi Sănătăţii, Servicului finlandez pentru imigraţie, ai poliţiei finlandeze, autorităţilor locale din Helsinki şi ai biroului ombudsmanului pentru drepturile minorităţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite