Lituanienii susţin un criminal devenit erou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lituanienii susţin un criminal devenit erou
Lituanienii susţin un criminal devenit erou

Drasius Kedys, un tată care şi-a făcut singur dreptate împuşcând două persoane care i-au molestat fiica, se bucură de o tot mai mare popularitate. Drama lituanianului de 37 de ani nu ar fi fost posibilă dacă justiţia locală ar fi funcţionat şi dacă nu ar fi avut loc o degradare accentuată a nivelului de trai, dublată de corupţie.

Dat în urmărire generală prin Interpol pentru că şi-a ucis, la 5 octombrie, propria cumnată şi pe un judecător ce i-a molestat fetiţa de numai patru ani, Drasius Kedys a devenit un adevărat erou naţional nu numai în Lituania, ci şi pe reţelele de socializare Facebook şi YouTube, unde mii de fani din întreaga lume i-au oferit sprijin şi consolare.

Mai mult, tatăl fugar a primit oferte de găzduire din ţările vecine, precum Polonia, iar susţinătorii i-au creat tricouri şi căni cu imaginea lui şi i-au dedicat cântece.

Extraordinara solidaritate a lituanienilor cu Drasius (al cărui nume înseamnă „curaj“) se poate explica doar prin exasperarea acestora faţă de ineficienţa justiţiei locale, care s-a aflat deseori, în ultimii ani, în vizorul presei din cauza unor acte de corupţie.

Potrivit unui raport al Transparency International din iunie 2009, Lituania deţine locul doi în clasamentul ţărilor europene cu un sistem judiciar putred, fiind întrecută doar de Bulgaria.

Povestea incredibilă a lui Drasius Kedys, tatăl care şi-a făcut singur dreptate cu arma în mână, a început acum un an, în oraşul Kaunas (al doilea ca mărime după capitala Vilnius).

La vremea respectivă, fetiţa lui, Deimantela, avea patru ani, iar bărbatul divorţase recent de mama acesteia. Printr-un concurs de împrejurări, Kedys a înţeles că micuţa era molestată sexual, cu voia fostei sale soţii, de către un om politic şi de către un judecător, Jonas Furmanavicius, despre care se presupune că făceau parte dintr-o reţea de pedofilie.

Persoana care „aproviziona“ această reţea era nimeni alta decât fosta cumnată a lui Drasius Kedys, Violeta Naruseviciene. Lupta lui Kedys cu sistemul judiciar din propria ţară s-a dovedit a fi acerbă.



Război cu mori de vânt sus-puse

Timp de mai bine de un an, el a depus zeci de plângeri la Poliţie şi sute de petiţii, inclusiv la Parlamentul European. A trimis o scrisoare presei internaţionale, în care a arătat că, deşi Lituania este membră, din 2004, a Uniunii Europene şi a ­NATO, adevărul şi justiţia „stau la închisoare, ţinute strâns în plasa mentalităţii sovietice şi a corupţiei“.

Din păcate, toate demersurile făcute de lituanian pentru pedepsirea vinovaţilor au rămas fără răspuns, poliţia susţinând că „nu există probe suficiente“. Mai mult, cenzura a funcţionat în privinţa protejării identităţii pedofililor (ce continuă să aibă funcţii importante în stat), numeroase site-uri cu informaţii şi fotografii despre aceştia fiind blocate din ordinul poliţiei.

image
image

A fost mai uşor să se destrame Uniunea Sovietică decât să avem în Lituania judecători şi procurori care să nu fie în slujba criminalilor.

image


Drasius Kedys
tatăl care şi-a răzbunat fiica

Tigrul Baltic s-a jigărit


Lituania, supranumită Tigrul Baltic, care în urmă cu doar câţiva ani cunoştea un adevărat boom economic, a ajuns astăzi aproape de faliment. Această ţară trece prin cea mai severă recesiune din Uniunea Europeană. Economia s-a contractat în 2009 cu 22%, iar bugetul pe anul viitor, care trebuie prezentat Parlamentului, dă fiori reci conservatorilor, la putere la Vilnius.

Această evoluţie depăşeşte cu mult chiar şi cele mai pesimiste prognoze. Salariul minim pe economie a scăzut de la 475 de litas (137 de euro) la 450 de litas (130 de euro), lefurile bugetarilor au fost reduse drastic, şomajul şi inflaţia au crescut vertiginos. Şi obţinerea de împrumuturi externe a devenit dificilă.



Pe acest fundal, corupţia a înflorit şi au apărut protestele violente de stradă. În aceste condiţii, mulţi lituanieni au părăsit ţara. Din ianuarie până în iunie anul acesta, peste 10.000 de persoanae au plecat peste hotare în căutarea unei slujbe, scrie presa locală.

Potrivit Biroului lituanian de statistică, această cădere abruptă a economiei poate fi pusă pe seama problemelor grave din industrie şi din sectorul construcţiilor. La sfârşitul lui septembrie, Moody’s a scăzut ratingurile Lituaniei pentru credite în monedă proprie şi străină, menţinând perspectiva negativă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite