Lituania a virat uşor la dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia conservatoare şi populiştii au reuşit să-i învingă pe social-democraţi, aflaţi la putere din 2001. În Lituania se aşteaptă negocieri dificile pentru formarea unui nou guvern, după alegerile legislative câştigate de opoziţia conservatoare la o diferenţă mică.

Potrivit cifrelor aproape definitive, conservatorii au primit 18,5% din sufragiile exprimate, distanţându-se de social-democraţi (LSDP), care au condus fără întrerupere din 2001.  Partidul (LSDP) premierului în exerciţiu, Gerdiminas Kirkilas, a obţinut numai 12% din voturi şi se clasează pe a patra poziţie.

Surpriza scrutinului a reprezentat-o  Partidul Popular al Reînvierii, fondat în luna mai de Arunas Valinskas, un producător de emisiuni de televiziune, care  s-a clasat în urma conservatorilor, cu aproape  15% din voturi. Formaţiunea, din care fac parte multe vedete locale, vrea să reînvie în lituanieni încrederea în stat şi în instituţiile politice.

Social-democraţii, pe locul patru

Social-democraţii au fost devansaţi şi de partidul populist Ordine şi Justiţie, al fostului preşedinte Rolandas Paksas, destituit în 2004, în urma unui scandal de corupţie. O altă formaţiune populistă, mai de stânga, Partidul Laburist, a obţinut 10% din voturi, după ce a câştigat alegerile legislative din 2004.

Partidul multimilionarului de origine rusă Viktor Uspakici, cu legături cu Gazprom, a avut de suferit de pe urma problemelor judiciare ale liderului său, anchetat în ultimii ani pentru deturnări de fonduri şi fraudă fiscală. Două partide liberale rivale şi o mişcare reprezentând minoritatea poloneză din Lituania au mai depăşit pragul de 5% din voturi, necesare pentru a intra în Parlamentul monocameral.

Îngrijorările populaţiei

Votul s-a desfăşurat într-un context de nervozitate a populaţiei faţă de inflaţia care a depăşit 10% şi de temeri că economia care cândva luase avânt va fi copleşită de criza financiară internaţională, scrie Reuters. De asemenea, noua atitudine agresivă a Rusiei este motiv de îngrijorare pentru o parte a electoratului din fosta republică sovietică.

Formarea unei coaliţii, dificilă

Rezultatele votului par să indice că negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare vor fi foarte dificile. Paradoxal, afirmă analiştii, nu este exclus ca social-democraţii, care sunt deosebit de pragmatici, să reuşească să se menţină la putere. Chiar dacă au fost înfrânţi categoric, ei au realizat un scor superior în raport cu ceea ce preziceau sondajele înaintea alegerilor.

Votul de duminică a constituit un prim şi unic tur de scrutin pentru sistemul cu liste de partid, care furnizează 70 dintre cele 141 de locuri ale Parlamentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite