Lista cu problemele pe care trebuie să le rezolve România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

precis diferitele etape care trebuie parcurse pentru rezolvarea diverselor probleme subliniate în Raportul din 16 mai", a declarat Ricardo Pascual Bremon, responsabilul cu coordonarea strategiei de

precis diferitele etape care trebuie parcurse pentru rezolvarea diverselor probleme subliniate în Raportul din 16 mai", a declarat Ricardo Pascual Bremon, responsabilul cu coordonarea strategiei de extindere din cadrul Direcţiei Generale Extindere a Comisiei Europene.
"Pregătim această listă în colaborare cu guvernele celor două ţări, pentru ca ambele să ştie ce vrem să spunem în raport", a adăugat el. În Raportul din 16 mai, Comisia a solicitat acţiuni urgente în mai multe domenii, în special cel al justiţiei, fără a întocmi însă o listă explicită a acestor acţiuni. "În anumite domenii tehnice pot fi întreprinse măsuri tehnice, iar noi sperăm în mod cu totul realist că vom putea prezenta un raport pozitiv", a precizat Bremon. "Câteva domenii, precum lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, sunt chestiuni pe termen lung, după cum ne dăm bine seama. Cu toate acestea, vrem să vedem, în următorul raport, acţiuni structurale în respectivele domenii", a mai spus oficialul european.

MIE cheamă la raport celelalte Ministere
Ministerul Integrării a prezentat instituţiilor guvernamentale cu atribuţii în procesul de pregătire a aderării trei documente de lucru pe baza cărora se vor face şi raportările periodice către Comisia Europeană. Ministerele vor trebui să raporteze săptămânal stadiul îndeplinirii acestor angajamente, urmând ca MIE să transmită aceste informaţii Direcţiei Extindere din cadrul CE. În ceea ce priveşte steguleţele roşii, termenele prevăd finalizarea angajărilor în cadrul agenţiilor de plăţi până în iunie şi demararea procedurilor de acreditare din iulie, astfel încât acestea să fie finalizate până în luna decembrie. Până în octombrie trebuie duse la bun sfârşit măsurile pentru operaţionalizarea sistemului integrat de administrare şi control. Până în decembrie trebuie parcurse toate etapele pentru crearea unui sistem corespunzător de colectare, tratare şi neutralizare a deşeurilor animale. Pentru realizarea sistemului de interoperabilitate a colectării taxelor, în iulie vor fi efectuate testele de conformitate cu Bruxelles, iar în octombrie cele cu statele membre. Ministerele au obligaţia să prezinte în guvern cele 13 proiecte de legi necesare integrării, astfel încât să poată fi trimise parlamentului până la sfârşitul actualei sesiuni.

Trei steguleţe roşii la Agricultură şi unul la Finanţe
Raportul Comisiei face referire la patru steguleţe roşii, dintre care trei în domeniul agriculturii şi unul în domeniul finanţelor. În cazul agriculturii, problemele se referă la operaţionalizarea completă a Agenţiilor de Plăţi care gestionează fondurile directe către fermieri, în cadrul Politicii Agricole Comune, la înfiinţarea unui sistem integrat de administrare şi control în agricultură, precum şi la înfiinţarea unui sistem de colectare şi tratare a deşeurilor animale în conformitate cu acquis-ul comunitar. Al patrulea steguleţ roşu se referă la Implementarea sistemelor IT pentru administrare fiscală în vederea asigurării inter-operabilităţii cu cele din spaţiul UE, pentru o colectare corespunzătoare a TVA pe întreg teritoriul pieţei interne.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite