R. Moldova: Limba română, "de 20 de ani la ea acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au împlinit 20 de ani de la proclamarea limbii române ca limbă de stat în R. Moldova. Tot atunci, prin lege, s-a reglementat  şi revenirea la alfabetul latin. Potrivit jurnaliştilor moldoveni de la Ştirea Zilei, "guvernarea din ultimii opt ani a dus o luptă crâncenă împotriva valorilor naţionale, împotriva a tot ce este românesc, încercând să promoveze o altă limbă şi o altă istorie, falsă, spun cei care au luptat în

Mai citeşte şi:


Sărbătorim 20 de ani de la revenirea la adevăr – la grafia latină şi limba română, care este la ea acasă, aici, în Republica Moldova. Limba reprezintă fundamentul oricărei naţiuni şi este important să o păstrăm”, a spus Vlad Filat, liderul PLDM.

Şirul evenimentelor istorice a pornit cu aceasta zi în 1989, ca peste trei ani să se declare independenţa Republicii Moldova. Importanţa istorică a acestei zile rezidă în trezirea conştiintei acestui popor”, a explicat liderul PD, Marian Lupu.

Un popor lipsit de limbă poate dispărea. De 20 de ani marcăm această sărbătoare, ne confirmăm cine suntem, care ne sunt rădăcinile şi suntem unicul popor poate care sărbătorim limba vorbită, dar aceasta zi a fost foarte importantă, pentru că am fost supuşi strivirii, dispariţiei”, a spus liderul AMN, Serafim Urechean.

Călin Vieru, fiul poetului Grigore Vieru, deputat PLDM, a declarat: "În anul acesta ne pare tuturor rău că aniversăm această sărbătoare în lipsa regretatului Grigore Vieru, dar sper, cu fiecare celulă a mea, că sărbătorim şi în lipsa celor care au dus o luptă dură contra limbii române şi a neamului nostru, fără bolşevici şi comunişti".

La 27 august 1989, în cadrul Marii  Adunări Naţionale, sute de mii de moldoveni au cerut proclamarea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină. Câteva zile mai târziu, la  31 august, într-o atmosferă tensionată, Sovietul Suprem al Republicii a votat legile care îndeplineau aceste cerinţe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite