WikiLeaks: Libia a ameninţat Londra pentru a obţine eliberarea autorului atentatului de la Lockerbie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primire triumfală a lui Megrahi în Tripoli în august 2009
Primire triumfală a lui Megrahi în Tripoli în august 2009

Marea Britanie a decis, în august 2009, eliberarea lui Abdelbaset al-Megrahi, autorul atentatului de la Lockerbie în urma căruia 281 de persoane şi-au piedut viaţa, sub ameninţarea liderului libian Muammar Gaddafi de a întrerupe schimburile comerciale cu Albionul şi de a hărţui personalul diplomatic britanic de la Tripoli, potrivit WikiLeaks.

În octombrie 2008, însărcinatul american cu afaceri la Londra, Richard LeBaron, scria că Marea Britanie se află "între ciocan şi nicovală".

"Libienii i-au spus (Guvernului britanic - n.red.) direct că vor exista 'repercusiuni enorme' asupra relaţiilor bilaterale Marea Britanie-Libia, dacă eliberarea anticipată a lui Megrahi nu va fi administrată corespunzător", se arată în documentul prezentat de site-ul WikiLeaks.

Potrivit notelor diplomatice, "ameninţările exacte includ oprirea imediată a întregii activităţi comerciale britanice în Libia, diminuarea sau ruperea relaţiilor politice şi manifestaţii împotriva centrelor oficiale britanice". De asemenea, oficialii de la Tripoli au ameninţat voalat Londra cu punerea în pericol a diplomaţilor şi cetăţenilor britanici din Libia.

Acest document explică de ce autorităţile din Regat au decis eliberarea lui Megrahi sub pretextul că ar fi fost în pragul morţii din cauza cancerului la prostată. Mai bine de un an mai târziu, libianul era încă în viaţă. De altfel, un raport american arăta că speranţa de viaţă a  lui Megrahi era, în septembrie 2008, de 18 luni, până la doi ani.

Decizia Londrei a nemulţumit SUA, însă ambasadorul britanic la Tripoli, Vincent Fean, "şi-a exprimat uşurarea" când Megrahi a fost eliberat.

Libianul Abdelbaset al-Megrahi este singura persoană condamnată în legătură cu atentatul din avionul Pan Am ce a explodat deasupra Lockerbie în decembrie 1988, ucigând 270 de persoane în avion şi 11 la sol.

Majoritatea victimelor erau americane, iar avionul zbura pe ruta New York-Frankfurt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite