Liberalii au salvat reformele Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii au salvat reformele Angelei Merkel
Liberalii au salvat reformele Angelei Merkel

În pofida unui rezultat slab, creştin-democraţii cancelarului german rămân la guvernare datorită scorului mare obţinut de liberali, care vor conduce Ministerul de Externe. Angela Merkel a obţinut ceea ce a vrut: o coaliţie cu liberalii, dar va avea un mandat dificil din cauza crizei economice şi a dezbinărilor din partid.

Cu cele 33,8 procente, potrivit rezultatelor parţiale, Partidul Creştin-Democrat (CDU) a obţinut un scor mic, „depăşit” doar la alegerile din 1949 (31%), în timp ce aliaţii tradiţionali, liberalii din FDP, s-au descurcat mai bine ca niciodată (14,6%), salvând fotoliul de cancelar al Angelei Merkel, scrie presa germană.

„Doamna de Fier” a Germaniei a afişat o atitudine de învingătoare, în cadrul dezbaterii de după alegeri de la postul „Deutsche Welle”, emisiune la care a participat alături de liderii celorlalte partide.

Semne de întrebare

După euforia victoriei au apărut însă semnele de întrebare, referitoare la faptul că CDU nu a reuşit să profite de capitalul imens de simpatie al cancelarului. O serie de experţi apreciază că de vină a fost „marea coaliţie”, alegătorii având probleme în a vota un partid care a guvernat practic cu opozantul tradiţional.

În astfel de situaţii, partidele mici sunt cele care câştigă. Alţi analişti sunt de părere că în rândul creştin-democraţilor nu va exista o dezbatere adevărată asupra acestui aspect. Mulţi se vor consola pentru rezultatele slabe, uitându-se la dezastrul social-democraţilor. 

Un politician de neoprit

Dacă Partidul Social-Democrat şi candidatul său la funcţia de cancelar, Frank-Walter Steinmeier, sunt marii perdanţii ai alegerilor de duminică, FDP este, cu siguranţă, marele învingător. Cu cel mai bun scor din istorie, liberalii revin la guvernare, după 11 ani de opoziţie. Artizanul acestei reveniri este liderul partidului, Guido Westerwelle, care culege roadele politicii sale „totul sau nimic”.

Homosexual declarat, Westerwelle (47 de ani), i-a condus pe liberali la o poziţie de forţă. Dacă în guvernul lui Helmut Kohl aveau patru miniştri, în condiţiile în care obţineau 11% la alegeri, acum ar putea pretinde până la şase ministere. Momentan, ei revendică portofoliul Externelor (pentru Westerwelle), pe cel al Justiţiei şi Finanţele.

Social-democraţii, în derivă

Cea mai veche formaţiune politică din Germania, Partidul Social-Democrat, a pierdut 76 de mandate faţă de alegerile din 2005 şi simte tot mai mult în ceafă răsuflarea radicalilor de stânga, Die Linke. „Scăpaţi” de responsabilitatea guvernării, social-democraţii au şansa de a se apropia din nou de electoratul lor de bază şi de a reface legăturile strânse c u sindicatele, notează „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite