L. Orban: Trebuie să adoptam euro! UE se va împărţi în state din zona euro şi state din afara ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban crede ca Europa s-ar putea imparti in functie de adoptarea sau nu a monedei euro
Leonard Orban crede ca Europa s-ar putea imparti in functie de adoptarea sau nu a monedei euro

Există riscul ca Europa să se împartă în două categorii, grupul statelor din zona euro şi al celor din afară, a declarat ministrul român al Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Orban a accentuat că România trebuie să facă eforturi pentru a rămâne aproape de procesul de decizie, în primul rând prin accelerarea pregătirilor pentru aderarea la zona euro.

Ultimul summit european de la Bruxelles a arătat mai clar ca niciodată că multe din deciziile care afectează întreaga Uniune Europeană sunt luate de grupul restrâns al statelor din zona euro, state care fac acum eforturi de a consolida această structură. România riscă prin urmare să rămână în afara procesului de decizie.

"Există un asemenea risc, dar noi şi alţii am insistat să nu se ajungă la un asemenea risc, la riscul de a împărţi UE în două categorii, în două grupuri, grupul statelor membre din zona euro şi grupul statelor membre din afara zonei euro. Tocmai de aceea a fost organizată o reuniune a Consiliului European miercuri, înainte de reuniunea zonei euro, în ideea că deciziile să fie prezentate mai întâi la nivelul UE 27 şi după aia să fie conturate la nivelul UE 17", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru Realitatea.net.

Membri ai zonei euro: Germania, Franţa, Spania, Italia, Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia.

În afara zonei euro: România, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Suedia, Danemarca, Bulgaria, Cehia, Lituania, Letonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite