Le Monde: Premierul român nu reușește să convingă liderii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul român Victor Ponta a efectuat un veritabil maraton la Bruxelles, miercuri şi joi, pentru a încerca să convingă mediile europene că reformele pe care le-a lansat sunt democratice şi nu contravin regulilor fundamentale ale Uniunii.

Ajutat de un influent birou de lobby de la Bruxelles, responsabilul social-democrat a întâlnit succesiv, pe lângă jurnalişti, pe preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, pe preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev, pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi, la final, pe José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, relatează, joi, Le Monde într-un amplu comentariu.

Cel din urmă, la finalul întrevederii sale cu dl Ponta, a indicat că are "serioase preocupări" în privinţa recentelor evenimente politice din România "în legătură cu respectarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a rolului Curţii Constituţionale". Barroso a pledat şi pentru faptul că lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate. Premierul român ar fi formulat asigurări, care ar urma în curând să fie formulate şi în scris, în această privinţă, notează Le Monde.

Herman Van Rompuy s-a exprimat în termeni similari şi a evocat respectarea "principiilor fundamentale pe care este întemeiată Uniunea". Preşedintele Consiliului European "a luat notă", în acelaşi timp, de intenţiile interlocutorului său, care a declarat că doreşte să se conformeze recomandărilor Comisiei. Victor Ponta a ţinut acelaşi discurs tuturor interlocutorilor săi şi, evident, i-a convins mai mult sau mai puţin, scrie Le Monde.

El şi-a exprimat voinţa fermă de a se plia pe solicitările Bruxellesului de a acţiona "imediat" dacă deciziile sale, printre care şi cea de a-l destitui pe şeful statului, rivalul său de centru-dreapta Traian Băsescu, "nu corespund criteriilor europene".

Simultan, Victor Ponta a denunţat totuşi ceea ce el a caracterizat drept "propagandă politică", vizând luarea de poziţie fermă a Berlinului în favoarea lui Traian Băsescu, a cărui suspendare a fost calificată drept "inacceptabilă" de purtătorul de cuvânt al cancelariei germane şi pe aceea a Vivianei Reding, comisar pentru justiţie şi membră a PPE, care aprecia, după o întrevedere cu ministrul român al justiţiei, că criza deschisă de la Bucureşti ar putea reprezenta "un mare pericol".

Totuşi legătura evidentă stabilită între ceea ce se derulează la Bucureşti şi dosarul accederii României în zona Schengen este cea care, fără îndoială, l-a iritat cel mai mult pe liderul coaliţiei din România, notează cotidianul francez.

Ascunse în spatele Olandei, statul membru cel mai ostil aderării la Schengen a României şi Bulgariei, mai multe capitale nu sunt, de fapt, nemulţumite de ultimele evenimente. Ele sunt de părere că nu trebuie să amplifice dificultăţile recente privind zona Schengen cu polemica, încă deschisă, privind reintroducerea controalelor la frontiere, autorizând accederea celor două ţări care nu ar oferi garanţii suficiente.

Dincolo de promisiunile de bună cooperare formulate de Ponta, Bucureştiul nu ignoră faptul că o primă măsură de retorsiune ar putea veni la 18 iulie. În acea zi, Comisia îşi va publica raportul privind statul de drept în România şi în Bulgaria, care trebuie să întocmească bilanţul a cinci ani de reforme în cele două ţări de la aderarea lor. Va fi unul fără îndoială mai negativ decât era prevăzut pentru România dacă se ţine cont de ultimele evoluţii şi nu ar trebui să fie în mod deschis favorabil Bulgariei, comentează Le Monde.

Bruxellesul ar urma deci să decidă continuarea monitorizării şi Consiliul va lua hotărârea apoi că în astfel de condiţii nu este posibil, în acest stadiu, să se deschidă porţile Schengen celor două ţări, apreciază cotidianul francez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite