Laszlo Tokes, la Budapesta: Nu putem uita că Ziua Naţională a României este şi o zi de doliu pentru Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a deplâns la Budapesta "tragedia maghiarilor din Transilvania", respectiv semnarea Tratatului de pace de la Trianon, despre care afirmă că îşi face simţite în continuare efectele şi că  acestea trebuie remediae, relatează Mediafax, citând MTI.

Ziua Națională a României, zi de doliu pentru europarlamentarul Tokes Laszlo

Laszo Tokes a declarat că "bunăvoinţa necondiţionată şi loialitatea nu ne pot face să uităm că Ziua Naţională a României este şi o zi de doliu pentru Ungaria", deoarece actuala "Românie a fost născută prin divizarea Ungariei".

Tokes  apreciat drept "dramatic" faptul că raportul iniţial de 55 la 45 la sută între români şi maghiari în zonele care, conform Tratatului, au fost cedate de Ungaria României a ajuns la 80 la 20 la sută după 1920, ca urmare a "asimilării artificiale" a etnicilor maghiari, stabilirii unui mare număr de români în oraşele etnicilor ungari, precum şi a stimulentelor acordate etnicilor maghiari pentru a părăsi ţara lor natală, informează Mediafax.

Potrivit oficialului european, populaţia Ungariei a scăzut sub 10 milioane de locuitori în 2010, iar numărul total al maghiarilor din Bazinul Carpaţilor s-a redus cu aproximativ un milion în ultimii 20 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite