Landurile din Germania de Est, repopulate de polonezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania de est salvată de vecinii polonezi, sursa: funduszyeuropejskich.gov.pl
Germania de est salvată de vecinii polonezi, sursa: funduszyeuropejskich.gov.pl

Fosta Germanie de Est este locul ideal pentru polonezi. Cotidianul ceh ,,Lidové noviny" relatează că migranţii polonezi ocupă golul lăsat în urmă de plecarea germanilor din fosta RDG landurile din fosta Germanie de vest.

La doar 50 de kilometri de coastele Mării Baltice, în oraşul Löcknitz, se întâmplă un mic miracol. Numărul locuitorilor nu doar că este constant ci chiar a şi crescut, relatează cotidianul ,,Lidové noviny". Situaţia, extrem de rară pentru oraşele din fosta RDG - care se depopulează, se datorează polonezilor. Ei au venit cu precădere din oraşul-port Szczecin (situat la doar 20 de kilometri de Löcknitz) care au găsit în fosta RDG o nouă casă.

Grădiniţe pline

Circa 15% dintre locuitorii oraşului german sunt polonezi. În grădiniţe, un copil din cinci este polonez. Alegerea oraşului a fost făcută de migranţi cu mult. „Locuinţele şi terenurile sunt mai ieftine aici decât în Polonia. Şi impozitele sunt mai mici. Calitatea serviciilor publice este mult mai bună", explică o poloneză devenită propietara unei pensiuni în Löcknitz.

Estul fără de estici în cifre
• 100 de germani migrează anual din motive economice (pentru salarii mai mari şi locuri de muncă mai multe) din noile landuri spre cele vechi.

• În prezent circa 14 de milioane de oameni trăiesc în landurile din fosta Germanie de Est, faţă de 17 milioane înainte de reunificare.

• Zwickau, în Saxonia, unde există o fabrică de automobile, are 90.000 de locuitori. Înainte de 1989 populaţia se ridica la 120.000 de persoane.

Case mai ieftine

,,Casa pe care am cumpărat-o aici cu 35.000 de euro m-ar fi costat 250.000 de euro la Szczecin", spune un alt polonez. Nu a fost greu, nemţii de aici pleacă să se stabilească în Vest". Localnicii germani ştiu că fără polonezi, oraşul lor ar fi murit încet.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite