Români vecini cu miliardarul Lakshmi Mittal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Români vecini cu miliardarul Lakshmi Mittal
Români vecini cu miliardarul Lakshmi Mittal

Un grup de muncitori de diferite naţionalităţi, printre care şi români, au ocupat o vilă nelocuită dintr-un cartier rezidenţial al Londrei. Intruşii susţin că proprietarii ştiu de acest lucru, dar nu îi deranjează. Ei avertizează că şi alte proprietăţi din zonă ar putea fi avute în vedere.

Trei bărbaţi, din România, Franţa şi Australia, au ocupat o proprietate de peste trei milioane de euro pe una dintre cele mai scumpe străzi din Marea Britanie. Casa este situată în Bishops Avenue, în apropiere de Hampstead Heath şi are nouă dormitoare.

În apropierea acesteia se află locuinţa celui mai bogat om din Marea Britanie, Lakshmi Mittal, care fusese scoasă la vânzare pentru scurt timp anul trecut, pentru 40 de milioane de lire (46 milionae de euro). Pe aceeaşi stradă locuiesc membri ai familiilor regale din  Arabia Saudită sau rude ale Sultanului Bruneiului.

Potrivit publicaţiei „The Evening Standard“, intruşii au declarat că proprietarii ştiu de acest lucru, dar că nu îi deranjează, avertizând că şi alte proprietăţi din zonă ar putea fi avute în vedere.

„Ne-am mutat în clădire acum două luni. După ce am găsit imobilul i-am contactat pe proprietari şi le-am spus că locuinţa lor este goală şi se deteriorează, am putea avea grijă de ea în locul lor. Au fost de accord“, a declarat unul dintre locatari în vârstă de 30 de ani, care s-a prezentat drept Edward. Prorpietatea nu părea îngrijită, susţine cotidianul britanic.

Proprietarul, un nigerian

Potrivit registrului de proprietate, casa aparţine lui Evan Enwerem, un politician nigerian, care a cumpărat-o în 1978, dar în 2007 a murit. „Noi suntem paznicii acestei proprietăţi şi nu suntem şomeri, toţi avem de lucru şi câştigăm bani. Eu locuiesc într-o casă din vestul Londrei, iar prietenii mei de aici au o înţelegere. Nu suntem toţi români, unii sunt francezi, alţii australieni“, a explicat un tânăr în vârstă de 33 de ani, care s-a prezentat drept Cătălin.

Grătare duminicale

 Bărbaţii spun că au reparat acoperişul, au tras cablu electric şi apă în vila cu trei etaje. Camerele sunt complet goale, în afară de trei paturi şi un laptopt aşezat pe podea. Ei spun că lucrează în construcţii şi grădinărit şi că au reparat casa în timpul liber. 

image

Românul s-a lăsat fotografiat în faţa vilei părăsite, ocupate abuziv 

„Suntem oameni normali, mergem la lucru. Unul dintre colegii mei repară viori. Ne înţelegem bine cu vecinii. De când am venit am curăţat în continuu“, povesteşte Cătălin. Tot el spune că uneori dau petreceri, fac grătare duminicile. Cu toate că locuinţa este într-o stare foarte proastă, ea valorează în continuare milioane de euro, graţie amplasării.

Casa a fost găsită de Călin Ciufudean, 32 de ani, care are o societate, Prep Ltd, ce oferă servicii de îngrijire a proprietăţilor pe durata în care proprietarii nu sunt acasă. „Să ţii o proprietate ca aceasta goală ar fi păcat“, spune el.

Trevor Abrahmsohn, care are o firmă de imobiliare, a declarat că Long Drive a fost cumpărată de un cuplu de nigerieni în urmă cu opt ani. El spune că şi alte case de pe stradă au fost ocupate de persoane fără adăpost, dar subliniază că este un lucru obişnuit pentru perioadele de recesiune.

Moda „ocupaţiei“ abuzive, după ‘90

image

Vila Long Drive ar aparţine de drept unor nigerieni


Penuria de locuinţe şi dificultăţile întâmpinate pentru obţinerea unei case nu sunt noutăţi în România. Înainte de 1990, aşteptai ani de-a rândul să primeşti repartiţie. Doar dacă ştiai că se elibera vreun apartament şi aveai pile – plus şpaga aferentă-  la ICRAL (fosta Administrare Locativă), te mai descurcai.

Tot atunci, în anii 80 a apărut şi metoda „ocupaţiei” abuzive, o dată cu migrarea masivă a saşilor în Germania. Satele săseşti din Banat şi din zona Sibiului, rămase pustii, au fost repopulate de romi, care s-au instalat de la sine putere în gospodăriile părăsite. 

Metoda s-a extins după 1990, când multe case boiereşti din Bucureşti şi din alte oraşe, au fost revendicate de foştii proprietari. Rămase o periodă în părăsire, fie pentru că proprietarii de drept nu se mai aflau în România sau nu dispuneau de banii necesari renovărilor, şi acestea au fost ocupate abuziv de romi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite