Lady Ashton, luată în colimator de francezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catherine Ashton (centru)
Catherine Ashton (centru)

Şefa diplomaţiei UE este considerată „leneşă“ şi „incompetentă“ în Hexagon. Oficialii şi presa de la Paris sunt acuzaţi de politicienii şi mass-media de la Londra că desfăşoară o campanie murdară împotriva Baronesei Ashton.

Parisul consideră că noua şefă a politicii externe a Uniunii Europene, baroneasa Catherine Ashton, este "leneşă, incompetentă şi manipulată de Londra", scrie cotidianul "The Times", citând oficiali britanici înfuriaţi de aceste critici.

Francezii ar fi deranjaţi şi de faptul că Ashton nu vorbeşte franceza şi nicio altă limbă europeană în afară de engleză, potrivit aceloraşi surse.

În plus, Parisul îi reproşează lui Ashton că s-a înconjurat de prea mulţi consilieri britanici la biroul său din Bruxelles (peste o treime din cei 11 membri ai cabinetului său) şi spun că ea ar putea fi prea mult influenţată de Londra.

O altă nemulţumire a francezilor este că şefa diplomaţiei UE se întoarce la Londra în fiecare vineri pentru a fi consiliată de Ministerul de Externe britanic.

Critici din cercurile de la Elysée

Britanicii nu cred că aceste acuzaţii sunt aprobate direct de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, dar au bănuiala că ele pornesc de la oameni din jurul acestuia, care acţionează ca „freelanceri".

„The Times" scrie că, recent, în urma declaraţiilor unor oficiali francezi, în presă au apărut informaţii greşite cum că Ashton nu ar fi primit aviz de securitate pentru a avea acces la documente confidenţiale şi că nu ar răspunde la telefoanele oficiale după ora 8 seara.

Corespondentul de la Bruxelles al ziarului francez "Liberation" a descris-o recent pe baroneasă drept "leneşă" şi "dezinteresată".

Pierre Lellouche, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a criticat-o pe Ashton pentru că nu s-a deplasat în Haiti după cutremurul devastator din 12 ianuarie pentru a „flutura steagul Europei".

Francezii Michel Barnier, comisar pentru Piaţa Internă şi Joseph Daul, şeful grupului de centru-dreapta din Parlamentul European, şi-au exprimat şi ei îngrijorarea în privinţa prestaţiei lui Ashton.

Râcă franco-britanică

Diplomaţii britanici consideră că atacurile francezilor au umbrit succesele lui Ashton. Ei spun că baroneasa "a impresionat-o" pe Hillary Clinton, secretarul de stat american, cu ocazia unei întâlniri avute în ianuarie, care s-ar fi prelungit cu 30 de minute pentru că cele două femei s-au simţit foarte bine împreună.

"Cathy este orientată spre rezultate, şi nu către presă. Aceasta e diferenţa dintre abordarea britanică şi cea franceză", a declarat o sursă apropiată baronesei Ashton.

Unii oficiali britanici şi-au exprimat iritarea. "Nu ştiu de ce cred francezii că aceste critici vor asigura credibilitatea UE pe scena mondială. Cum o vor privi chinezii, americanii sau indienii pe şefa diplomaţiei UE dacă ea este atacată de europenii înşişi?", a declarat un oficial britanic.

„Francezii au primit postul de comisar pentru Piaţa internă, aşa cum au cerut, ca şi multe alte posturi importante. E complet iraţional să lanseze acum un atac la adresa lui Ashton", a declarat un alt diplomat.

Dinte pentru dinte

Surse britanice spun că atacurile francezilor fac parte din războiul de tip "dinte pentru dinte" dintre Downing Street şi Palatul Elysée pe tema numirii francezului Michel Barnier drept comisar pentru Piaţa internă. Ei se tem că această "campanie de denigrare" ameninţă să submineze credibilitatea lui Ashton.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite