Laburiştii cer desfiinţarea diviziei britanice a grupului de presă al lui Murdoch

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magnatul australiano-american Rupert Murdoch pare să nu scape deloc de scandalul interceptărilor telefonice practicate de jurnalişti de la tabloidul său, News of the World.

Liderul opoziţiei laburiste britanice, Ed Miliband, cere desfiinţarea diviziei britanice a grupului de presă al lui Rupert Murdoch, ca urmare a interceptărilor telefonice.

"O astfel de concentrare a puterii în mâna unei persoane este nesănătoasă şi a dus la abuzuri de putere în cadrul organizaţiei sale", a declarat el ziarului Observer.

Potrivit acestuia, o persoană care poate deţine mai mult de 20 % din piaţa presei trebuie privită cu atenţie. "Acest tip de concentrare a puterii este într-adevăr periculos", a adăugat Miliband.

De la izbucnirea scandalului News of the World, Ed Miliband a preluat conducerea ofensivei împotriva magnatului australiano-american, cerând imperios demisia directoarei jurnalelor britanice ale grupului Murdoch, Rebekah Brooks.

Premierul britanic David Cameron a decis în urma presiunilor sale să anunţe crearea unei comisii de anchetă având ca obiect practicile jurnalistice în presa lui Murdoch. Şi tot Miliband a depus o moţiune în Parlament, cerând grupului lui Rupert Murdoch, News Corp, să-şi retragă oferta pentru achiziţionarea completă a BSkyB, din cauza acestor practici.

Duminica trecută, tabloidul britanic News of the World, cu o istorie de 168 de ani, a fost închis, după dezvăluirile privind interceptarea de către jurnaliştii tabloidului a telefoanelor rudelor victimelor atentatelor de Londra, rudelor militarilor morţi în Afganistan şi chiar mesageriei unei adolescente date dispărute.

Scandalul interceptărilor telefonice a nemulţumit milioane de cititori britanici.

Închiderea News of the World nu a pus însă capăt acuzaţiilor că grupul media al lui Murdoch a făcut şi alte interceptări.

Vineri, actorul britanic Jude Law a acuzat public tabloidul The Sun, parte a concerului de presă patronat de Rupert Murdoch, că i-ar fi interceptat convorbiri, anunţând că va da în judecată conducerea ziarului. Vezi aici detalii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite