La Kiev se pregătesc proteste contra cost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva tinere au protestat goale, pentru alegeri corecte, chiar la secţia unde a votat Viktor Ianukovici
Câteva tinere au protestat goale, pentru alegeri corecte, chiar la secţia unde a votat Viktor Ianukovici

Ambii candidaţi la alegerile prezidenţiale din Ucraina au ameninţat că vor contesta în stradă rezultatele. Ucrainenii se declară dispuşi să vină la proteste dacă primesc bani. Ucrainenii au ales, ieri, fără convingere, între pro-rusul Viktor Ianukovici şi populista Iulia Timoşenko. Scrutinul a fost marcat de acuzaţii grave dinspre ambele tabere.

În capitala Kiev, acoperită cu zăpadă, dar cu soare pe cer, Lidia Karpenko, o ingineră de 59 de ani, a votat pentru „răul cel mai mic".

Mai citeşte şi:

Ucraina: Posibilă crimă chiar în ziua alegerilor prezidenţiale

În 2004, Lidia a protestat în Piaţa Independenţei, celebrul Maidan, denunţând frauda pusă la cale pe atunci de Ianukovici care se înfruntase cu actualul şef al statului, Viktor Iuşcenko, pentru funcţia de preşedinte. Ieri, ea a votat pentru Iulia Timoşenko, actor important al „revoluţiei portocalii".

Dar acum, în ciuda apelurilor făcute de actualul premier de a ieşi în stradă în caz de fraudă, s-ar gândi de mai multe ori înainte de a face acest lucru. Oleg Trohimenko, un soldat de 36 de ani, a declarat pentru France Presse că a votat pentru Timoşenko.

„Dacă un fost puşcăriaş va ieşi preşedinte, va fi o ruşine pentru Ucraina", a declarat el, referindu-se la cei trei ani de închisoare pe care i-a făcut în tinereţe Ianukovici pentru furt, lovirea şi rănirea unei persoane. Tânărul nu ia în serios ameninţările cu o nouă revoluţie. „Vor fi proteste, dar nu masive", crede Oleg.

Protest de 16 euro pe zi

La Lvov, bastion anti rus şi naţionalist, Andri Tarnevski a votat tot pentru Timoşenko. El spune că dacă vor fi manifestaţii în capitală va merge şi el, nu pentru a-i sprijini pe Timoşenko sau pe Ianukovici, ci doar dacă va primi cel puţin 200 de grivne pe zi (16 euro).

În estul ţării, la Doneţk, fortăreaţa electorală a lui Ianukovici, este aceeaşi stare de spirit. „Bineînţeles că se vor strânge destui oameni pentru a merge la Kiev, pentru că se plăteşte bine. Eu sunt dispus să merg să manifestez pentru 150 de grivne", se confesează Oleg, un student de 21 de ani.

La Sevastopol, în Crimeea, fief al lui Ianukovici, Irina Martinova, funcţionar public, a votat „împotriva celor doi candidaţi aflaţi pe buletinul de vot, o opţiune prevăzută de legea electorală ucraineană. „Nu am încredere în niciunul. Ambii induc în eroare oamenii", spune Irina.

Dar este posibil ca alegerea ucrainenilor să nu conteze, deoarece cei doi competitori şi-ar putea disputa victoria în stradă sau în faţa tribunalului.

Candidatul care va pierde alegerile prezidenţiale ar putea să nu îşi recunoască înfrângerea şi să reacţioneze prin proteste de stradă sau lupte juridice, au avertizat observatorii, în timp ce ambii candidaţi s-au acuzat reciproc de posibile fraude.

Tabăra lui Viktor Ianukovici a anunţat că pregăteşte pentru astăzi o manifestaţie la care vor participa 50.000 de persoane, în faţa Comisiei Electorale Centrale din Kiev. Ministerul ucrainean de Interne a confirmat că Partidul Regiunilor al lui Ianukovici a depus o cerere în acest sens la autorităţile municipale.

Iuşcenko: "Ucrainenii or să regrete alegerea"

Preşedintele în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, a declarat, la ieşirea de la urne, că „Ucrainei îi va fi ruşine de alegerea pe care a făcut-o", adăugând că are misiunea „de a arăta că este capabil să predea puterea în mod democratic" şi că Ucraina trebuie să înveţe să organizeze alegeri libere şi oneste.

Striptease la secţia unde a votat Ianukovici

O neaşteptată acţiune de protest a avut loc la secţia de votare unde urma să-şi exprime opţiunea candidatul la şefia statului Viktor Ianukovici: câteva membre ale unei mişcări feministe au pătruns în sală, unde s-au dezbrăcat, invitându-i pe politicieni să nu „siluiască ţara". Cu o oră înainte de venirea lui Ianukovici, cinci fete au pătruns în secţia de votare, s-au dezbrăcat până la brâu, s-au aşezat în faţa urnelor şi s-au adresat jurnaliştilor. „Politicienii nu trebuie să siluiască ţara!", „Suntem pentru alegeri corecte. Nu vă vindeţi votul", scandau participantele la acţiune.

Ce spun observatorii români din Ucraina

România a avut doi observatori la alegerile prezidenţiale de ieri din Ucraina: deputaţii PD-L de Iaşi Petru Movilă şi Cristina Dobre. „Alegerile din Ucraina sunt deosebit de importante pentru România, deoarece Ucraina este stat vecin cu noi şi ne dorim ca în vecinătatea noastră să existe stabilitate politică şi economică.

În al doilea rând, ne dorim să avem o colaborare bună cu Ucraina deoarece dezvoltăm numeroase proiecte transfrontaliere, proiecte comunitare şi culturale în comunităţile româneşti de acolo", spune Petru Movilă. Deputatul a fost trimis ca observator OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) în regiunea Odessa, unde există o importantă comunitate de români.

Petru Movilă a declarat pentru „Adevărul" că, din punct de vedere tehnic şi administrativ, votul s-a desfăşurat fără mari probleme în regiunea Odessa. Nu au existat incidente majore, ci doar câteva izolate: cetăţeni care încercau să voteze deşi nu erau trecuţi pe liste ori care doreau să voteze cu altceva decât paşaportul (care funcţionează pe post de carte de identitate la alegeri).

Potrivit aceluiaşi deputat, în regiunea Odessa nu erau de aşteptat mişcări de stradă de amploare după vot. „Ne dorim ca viitorul preşedinte al Ucrainei să fie nu neapărat prietenos, amabil, ci corect în relaţia cu România. Să fie un preşedinte al dialogului", spune Petru Movilă.

El a adăugat că Ucraina are încă multe „restanţe" faţă de România şi faţă de comunităţile de români: şcoli în limba maternă, biserici, Institutul Cultural de la Kiev (care ar trebui redeschis), statuia lui Ştefan cel Mare de la Cernăuţi şi bustul lui Eminescu de la Odessa, care aşteaptă încă avizul autorităţilor.

Mort, la urne

Şeful staffului de campanie al Iuliei Timoşenko, i-a acuzat pe susţinătorii lui Ianukovici de asasinarea unui membru al echipei lui Timoşenko, la o secţie de votare. Ministerul de Interne ucrainean a a precizat că decesul a survenit în urma unei crize cardiace.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite