Serbia: Boris Tadici vrea ca eliminarea vizelor pentru locuitorii din Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele sârb Boris Tadici a salutat luni decizia Uniunii Europene de a elimina vizele pentru cetăţenii din Serbia, Macedonia şi Muntenegru, începând cu 19 decembrie, dar şi-a exprimat dorinţa ca acest gest să fie extins şi la Kosovo, care "rămâne o provincie sârbă", relatează AFP.

"Kosovo este o provincie sârbă şi nu există o schimbare a poziţiei noastre. Dorim ca toţi oamenii care trăiesc în Kosovo, albanezi şi sârbi, să beneficieze de această eliminare a vizelor şi vom face tot ce este posibil pentru aceasta", a spus Tadici într-o conferinţă de presă, desfăşurată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles.

"Oamenii care locuiesc în Kosovo sunt cetăţenii Serbiei", a insistat el.

La rândul său, comisarul european pentru extindere, Olii Rehn, a declarat că nu trebuie "amestecată problema Kosovo cu problema eliminării vizelor".

Începând cu 19 decembrie, cetăţenii din Serbia, Macedonia şi Muntenegru se vor putea deplasa în ţările UE fără vize. Cele trei state au îndeplinit condiţiile fixate de Bruxelles: emiterea paşapoartelor biometrice, întărirea controalelor la frontiere şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, a apreciat UE.

În schimb, ale două ţări din Balcani nu au fost vizate de această decizie, Albania şi Bosnia-Herţegovina, în lipsa progreselor concrete în special în ceea ce priveşte paşapoartele biometrice. Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa, nu este, de asemenea, inclus în decizia UE.

Autoităţile de la Priştina şi-au proclamat independenţa la 17 februarie 2008. Belgradul, care consideră Kosovo drepta una dintre provinciile sale, a obţinut de la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite acordul pentru ca asupra legalităţii acestei independenţe să se pronunţe, începând de marţi, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ). Avizul CIJ nu are caracter de constrângere.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută până acum de 63 de ţări, printre care Statele Unite, dar nu şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite