Fostul spion KGB Aleksandr Lebedev are în sânge de 14 ori mai mult mercur decât ar trebui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul spion KGB Aleksandr Lebedev are în sânge de 14 ori mai mult mercur decât ar trebui
Fostul spion KGB Aleksandr Lebedev are în sânge de 14 ori mai mult mercur decât ar trebui

Fostul agent KGB, actual om de afaceri rus, Aleksandr Lebedev, a spus într-un interviu publicat sâmbătă de publicaţia britanică "The Daily Telegraph" că urmează un tratament în urma unei intoxicaţii cu mercur. Ulterior el a negat o parte din declaraţii.

Mai citiţi şi:
Litvinenko s-a otrăvit singur cu poloniu, spune principalul suspect


Potrivit ziarului britanic The Daily Telegraph, investigaţiile medicale au arătat că nivelul de mercur din sângele miliardarului rus depăşeşte de 14 ori norma admisă în general, iar medicii l-au avertizat că unul dintre efecte ar putea fi piarderea memoriei.

  • publicaţia britanică a amintit de cazul otrăvirii mortale, cu plutoniu radioactiv, în toamna anului 2006, tot la Londra, a unui alt fost agent KGB, Aleksandr Litvinenko
  • Lebedev deţine împreună cu fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, bisăptămânalului de opoziţie Novaia Gazeta, una dintre puţinele publicaţii independente ruse


 "Dacă mâine m-aş trezi şi nu aş şti cine este Putin ar fi chiar bine", a spus în glumă, proprietarul cotidianului "The Evening Standard".

Vorbind despre stalinism, Lebedev a spus că "trebuie să spunem odată că Iosif Vissarionovici Stalin a fost cel mai mare criminal în serie din lume, că a fost un nebun". Întrebat dacă premierul rus Vladimir Putin este şi el nebun, fostul spion a zis că "nu e nebun, e cinic...îi place puterea şi îi plac jocurile. Singurul lucru la care se pricepe este să stea la putere. Ăsta a fost singurul său merit în ultimii ani".

Fostul spion KGB a declarat că nu crede că otrăvirea sa cu mercur ar avea ceva comun cu marea politică şi a emis ipoteza mai credibilă - pentru el - a implicării mafiei jocurilor de noroc, el fiind unul din cei care a promovat campania de interzicere a jocurilor de noroc în Federaţia Rusă, cu excepţia unor zone speciale. Lebedev a zis că interzicerea cazinourilor în Moscova a provocat unora pierderi de miliarde.

"Cred că nu a fost un adversar politic sau un rival, ci o persoană apropiată. Este o poveste veche: banii....Este simplu", a zis acesta.

Fabulaţii

Contactat sâmbătă seara de Interfax, Lebedev a spus însă despre articolul din Daily Telegraph că  "ceea ce scrie acolo reprezintă 10% din ceea ce eu am declarat autoarei articolului, restul de 90% este jocul imaginaţiei acestei ziariste foarte talentate" şi a felicitat-o pe aceasta pentru faptul că din "nimic a reuşit să scrie un material de senzaţie".

Lebedev a confirmat însă că, într-adevăr, analizele au indicat un nivel ridicat de mercur în sângele său. "Aceasta însă nu înseamnă că am fost otrăvit cu premeditare", a declarat Lebedev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite