Jurnalistul „pantofar”, erou al arabilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce l-a „atacat” cu o pereche de pantofi pe G. W. Bush,  irakianul Muntazer al-Zaidi a devenit o celebritate pentru musulmani. Televiziunile din Orientul Mijlociu nu contenesc să transmită gestul de sfidare al jurnalistului, în timp ce un saudit oferă 10 milioane de dolari pentru faimoasele încălţări.

Ziarele din lumea arabă, de la Riad la Ramallah, au transformat pantofii lui Muntazer al-Zaidi într-un simbol al respingerii Statelor Unite, publicând editoriale de laudă şi caricaturi în care Bush este prezentat ca fiind ţinta unor „conduri” zburători, asemănători avioanelor.

Gestul prin care jurnalistul irakian şi-a aruncat cei doi pantofi în direcţia liderului de la Casa Albă, în timpul unei conferinţe de presă ce a avut loc duminică, la Bagdad, l-a transformat brusc pe Al-Zaidi într-un veritabil erou naţional, în ochii multor irakieni sătui de cei aproape şase ani de ocupaţie americană, comentează AP.

După arestarea jurnalistului, o mulţime de oameni au ieşit pe străzile oraşelor irakiene, cerând eliberarea lui, în timp ce glumele şi ironiile la adresa americanilor au continuat să curgă în valuri.

„Irakul decretează ziua de duminică, 14 decembrie, Ziua Internaţională a pantofilor”, se afirmă, spre exemplu, într-un mesaj pus în circulaţie în capitala saudită Riad.

Filmuleţul „atacului”, postat pe YouTube, deţine un record în privinţa accesărilor, iar creatorul site-ului american Blogsut (antirepublican) l-a transformat deja într-un joc video.

Oferte de muncă şi decoraţii

Un post de televiziune libanez, „New TV”, cunoscut pentru poziţiile sale antiamericane, i-a oferit „oficial” un loc de muncă lui Muntazer al-Zaidi şi, dacă acesta va accepta, el va fi plătit „începând cu momentul în care a aruncat primul pantof înspre George W. Bush”.

Totodată, „New TV” este gata să achite cauţiunea pentru eliberarea jurnalistului şi să asigure costurile avocaţilor apărării.

La rândul său, fiica liderului libian Muammar Al-Ghad­dafi, Aisha, şi-a anunţat decizia de a-l decora pe al-Zaidi cu „Ordinul curajului”, prin intermediul asociaţiei de caritate pe care o conduce.

Tot despre „curaj” a vorbit şi preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, referindu-se la gestul irakianului, în timp ce ministrul italian de externe, Franco Frattini, a ţinut să elogieze viteza de reacţie a liderului de la Casa Albă.

O mână şi coaste rupte

Muntazer al-Zaidi are fracturi la un braţ şi la coaste şi este rănit la un ochi şi la un picior, declară fratele acestuia, Durgham. „Al-Zaidi este în custodia irakienilor în Zona Verde şi a fost lovit de personalul serviciilor irakiene de securitate”, susţine Durgham.

De altfel, urme de sânge au fost observate imediat după arestarea jurnalistului, în sala de conferinţe unde s-a desfăşurat conferinţa de presă, în locul de unde a fost luat de agenţii de securitate.

Al-Zaidi riscă o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru „insulte aduse unui şef de stat aflat în vizită în Irak”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite