Jurnaliştii acreditaţi la UE, bănuiţi de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia internaţională a jurnaliştilor de la Bruxelles a protestat ieri faţă de o notă internă a Comisiei Europene (CE) care avertizează în legătură cu activităţile de „spionaj”

Asociaţia internaţională a jurnaliştilor de la Bruxelles a protestat ieri faţă de o notă internă a Comisiei Europene (CE) care avertizează în legătură cu activităţile de „spionaj” venite din partea presei şi care îi vizează serviciile, relatează AFP.

„Condamnăm această generalizare”, a spus preşedintele Asociaţiei Presei Internaţionale de la Bruxelles, Lorenzo Consoli, la conferinţa de presă a CE. „Jurnaliştii au datoria de a căuta informaţii confidenţiale, acest lucru face parte din meseria noastră şi este în interesul public şi al căutării adevărului”.

„Este inacceptabil ca oamenii din serviciile de securitate de la CE să pună pe acelaşi plan jurnaliştii şi alte categorii de oameni, cu interese total diferite”, a spus Consoli.

 „Pot să confirm că o notă a fost adresată tuturor directorilor pentru a-i informa în legătură cu aceste riscuri şi pentru a cere să fie luate măsurile de precauţie adecvate”, a declarat Valerie Rampi, purtătoare de cuvânt a comisarului însărcinat cu administraţia.

Serviciile interne, puse în gardă

Ea a confirmat astfel o informaţie dată publicităţii de cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. „Nu există un sentiment de suspiciune generalizată faţă de jurnalişti”, a dat ea asigurări.

Comisia Europeană a anunţat că se înregistrează o „intensificare a activităţilor de spionaj”, desfăşurate de ţări membre UE, de grupuri de presiune şi de jurnalişti „care caută informaţii sensibile şi protejate”.

Căutarea acestor informaţii este făcută de „persoane care au legături cu serviciile de informaţii, care acţionează sub acoperire”, adaugă nota, citând drept exemple „o stagiară, un membru al unei administraţii naţionale (din UE – n. red.) detaşat (la Comisie – n. red.) şi un informatician”, se arată în document, potrivit NewsIn.

„Nota nu vizează numai jurnalişti”, a subliniat Valerie Rampi. „Poate fi vorba şi de o stagiară tânără şi drăguţă, cu picioare lungi”, a spus ea ironic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite