Joi începe expulzarea ţiganilor din Franţa, în România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de rromi vor fi expulzaţi din Franţa, joi, ca urmare a campaniei pornite de preşedintele Nicolas Sarkozy, împotriva comunităţilor nomade care trăiesc ilegal în ţară.

"În total, aproximativ 700 de rromi vor fi expulzaţi în ţările lor, înainte de sfârşitul lunii", a declarat Brice Hortefeux, ministrul de Interne.

Până în prezent, poliţia a distrus 51 de tabere ilegale de rromi, a mai spus Hortefeux, adăugând că două zboruri, programate pe 19 şi 26 august, îi va duce pe rromi în România şi Bulgaria, iar un al treilea avion este programat pentru sfârşitul lunii septembrie.

Guvernul preşedintelui Sarkozy a pornit, în ultimele săptămâni, o represiune majoră şi controversată împotriva rromilor din Franţa, închizând taberele neautorizate şi hotărând expulzarea rromilor.

Criticii l-au acuzat pe liderul francez de stigmatizarea comunităţile nomade, în încercarea de a recupera voturile pe care le-a pierdut în faţa extremei drepte, cu politici anti-imigrare, la timp pentru alegerile din 2012, potrivit The Telegraph.

Săptămâna trecută, un raport al Naţiunilor Unite a declarat că Franţa se confruntă cu "o renaştere semnificativă a rasismului" şi că nu deţine voinţa politică de a rezolva problema.

Sondajele de opinie însă, arată că majoritatea alegătorilor francezi aprobă măsurile.

Se estimează că în Franţa există circa 15.000 de ţigani de origine est-europeană. Unii trăiesc în spaţii autorizate, iar alţii în tabere sau clădiri abandonate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite