Jobbik se lansează în campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garda Maghiară a fost interzisă de Budapesta
Garda Maghiară a fost interzisă de Budapesta

Jobbik este gata ca, pentru a salva ţara, să preia guvernarea, a declarat Vona Gabor, preşedintele formaţiunii politice de extremă dreaptă, desemnat de către partid drept viitor prim-ministru, cu prilejul lansării campaniei electorale din Ungaria.

Nu ne vom mulţumi cu locul doi sau trei, a explicat liderul partidului, subliniind că Jobbik este primul partid care-şi prezintă programul în public.

Esenţa acestuia se poate concentra în trei lozinci: a cere socoteală deplină guvernului actual, o schimbare radicală generală şi autonomie naţională deplină pentru maghiarii din ţară şi din străinătate. În viitorul apropiat, a spus Vona, partidul va prezenta şi un cabinet din umbră şi se va pregăti pentru o bătălie aprigă. Pentru a obţine victoria, fiecare membru de partid trebuie să convingă încă 10 persoane care să vină să voteze cu Jobbik, a spus el.

La lansarea campaniei, candidaţii partidului au depus un jurământ în faţa unui model al Sfintei Coroane Ungare. Lângă clădirea unde s-au desfăşurat lucrările adunării se putea vedea, alături de drapele tricolore roşu-alb-verde, şi unul imens cu dungi albe şi roşii, aşa-numitul drapel Arpad, folosit frecvent în perioada interbelică şi a celui de-al Doilea Război Mondial de partidul de extremă dreaptă a Crucilor cu săgeţi. În public se aflau şi câţiva purtători ai uniformei Gărzii Maghiare, interzisă de autorităţi.

Jobbik, în scădere?

Optimismul partidului Jobbik, afirmă analiştii, nu este susţinut de realitate. În ultimele luni, potrivit unui recent sondaj de opinie, partidul a pierdut trei la sută din intenţiile de vot, cifra atinsă fiind de 6 la sută.

Aceasta îi va permite să intre în Parlament, alături de FIDESZ şi PSU, dar şansele de a accede la guvernare sunt mici, mai ales că FIDESZ, câştigătoarea aproape certă a scrutinului parlamentar, nu-l vrea alături. Pe de altă parte, actualul premier, Gordon Bajnai, a lansat în urmă cu câteva zile un apel în care cerea forţelor politice instituirea unui cordon sanitar care să împiedice victoria în alegeri a formaţiunilor de extremă dreaptă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite