Jeleva şi-a retras candidatura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul propus (Rumiana Jeleva) de premierul bulgar  nu a trecut testul Bruxelles-ului
Comisarul propus (Rumiana Jeleva) de premierul bulgar nu a trecut testul Bruxelles-ului

Bulgaria scoate artileria grea şi o trimite la Bruxelles pe Kristalina Gheorghieva, vicepreşedintă la Banca Mondială. Afectată de scandalul iscat în jurul Rumianei Jeleva şi de prestaţia slabă a acesteia, Sofia a făcut o nouă propunere în locul candidatei controversate.

Când toate informaţiile parvenite din Parlamentul European indicau, ieri, o iminentă respingere a Rumianei Jeleva, nominalizata Bulgariei la postul de comisar pentru dezvoltare, aceasta a decis să renunţe la candidatură. Dar şi la postul de ministru de Externe din ţara sa.

Anunţul a fost făcut de grupul conservator din legislativul comunitar. „Am aflat în această dimineaţă despre decizia doamnei Jeleva de a se retrage din funcţia de ministru de Externe al Bulgariei şi din cea de comisar desemnat" pentru portofoliul pentru Ajutor umanitar, a declarat Joseph Daul, liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE), din care făcea parte şi nominalizata Bulgariei.

„Doamna Jeleva nu a suportat ca onoarea şi onestitatea ei să fie puse la îndoială, iar eu personal o înţeleg foarte bine", a adăugat Daul.

Propusă pentru a gestiona ajutorul umanitar în viitoarea echipă a lui Jose Manuel Barroso, Jeleva a făcut subiectul unor discuţii aprinse de la audierea sa, săptămâna trecută, în comisia de specialitate. Toate grupurile politice din legislativul european, cu excepţia celui din care face parte Jeleva, şi-au exprimat îndoiala privind capacitatea candidatei bulgare de a ocupa postul de comisar, dar şi din cauza unor neclarităţi privind interesele sale financiare. Comisia pentru Dezvoltare trebuia să se întrunească ieri după-amiază, pentru a da un aviz definitiv asupra candidaturii Jelevei.

Eurodeputaţii urmau să decidă, prin vot secret, dacă este demnă să primească mandatul de comisar european pentru Dezvoltare şi Ajutor umanitar.

Pentru a nu mai prelungi scandalul, premierul bulgar Boiko Borisov l-a informat, ieri, pe Jose Manuel Barroso despre decizia sa de a o desemna pe Kristalina Gheorghieva ca membru al Comisiei Europene.

Suspans şi incertitudini

Gheorghieva este, în prezent, vicepreşedinte al Băncii Mondiale şi singurul reprezentant al Europei de Est în conducerea acestei instituţii, unde lucrează din anul 1993.

Surse de la Washington susţin că este puţin probabil ca reprezentanta Bulgariei la Banca Mondială, unde are un post promiţător, să părăsească instituţia financiară internaţională pentru un post la Bruxelles. Anul trecut, Gheorghieva ar fi refuzat invitaţia premierului Boiko Borisov de a reveni la Sofia pentru a ocupa fie postul de vicepremier, fie pe cel de ministru de Finanţe în noul cabinet bulgar.

Comisari neconvingători

Unii analişti susţin că nu Jeleva ar fi fost „veriga slabă" a echipei Barroso II. Sau, în orice caz, nu singura. Olandeza Neelie Kroes (liberală), fost comisar pentru concurenţă, iar în prezent pe probleme informatice, s-a bâlbâit la audieri, dovedind că nu stăpâneşte deloc domeniul.

Lituanianul Algirdas Semeta (PPE), desemnat pentru postul de comisar pentru taxe şi antifraudă, precum şi maltezul John Dalli (PPE), noul comisar pentru protecţia consumatorilor, au fost la fel de neconvingători. La fel, socialista Catherine Ashton. În total, cel puţin cinci comisari ( trei de la PPE, un liberal şi un socialist) din 27 nu se ridică la nivelul aşteptărilor.

Audiată pe 3 februarie

Dacă pune capăt scandalului în care a fost antrenată ţara sa, retragerea Jelevei încurcă, în schimb, socotelile Comisiei Barroso II, a cărei numire ar putea fi amânată. Liderul popularilor din PE, Joseph Daul, a precizat că „trista" retragere a Rumianei Jeleva presupune că noul comisar desemnat de Bulgaria va avea nevoie de timp pentru a se pregăti în vederea audierii.

Totuşi, Gheorghieva a declarat, potrivit Novinite, că a acceptat nominalizarea şi că va fi audiată de PE pe 3 februarie.

Noua Comisie urma să fie învestită la 26 ianuarie, la Strasbourg, fapt ce va fi imposibil în condiţiile actuale.

Acuzată de conflict de interese

Rumiana Jeleva a fost acuzată de europarlamentarii de centru-stânga din Parlamentul European că ar fi ascuns faptul că a fost la conducerea unei companii de consultanţă chiar în perioada în care a fost europarlamentar (2007 - 2009). Jeleva a precizat că, la momentul la care şi-a completat declaraţia pentru postul de comisar, nu mai deţinea nicio acţiune la respectiva companie.

Alte reproşuri au fost că nu ştie engleza şi că are puţină experienţă în domeniul umanitar, Jeleva a fost alegerea premierului Boiko Borisov pentru Bruxelles, deoarece face parte din acelaşi partid - GERB (spre deosebire de fostul comisar, Meglena Kuneva).

România şi-a însuşit lecţia Vosganian

Când eşti ultimul venit în clubul ţărilor membre UE şi nici n-ai forţa sau influenţa unor ţări de talia Germaniei, Franţei sau Marii Britanii, e bine să nu amesteci jocurile politice interne cu problemele ce ţin de Bruxelles. România a făcut experienţa pe pielea ei, în 2006. Atunci, Bucureştiul trebuia să-şi nominalizeze primul comisar european, în Comisia Barroso I.

Bruxellesul s-a opus nominalizării lui Varujan Vosganian

Bruxellesul s-a opus nominalizării lui Varujan Vosganian

Disputele din cadrul alianţei de guvernare au tărăgănat, însă, decizia săptămâni în­tregi. Între timp, presa internaţională dădea ca sigură informaţia că ministrul Justiţiei, Monica Macovei, percepută favorabil la Bruxelles, avea să fie desemnată pentru funcţia de comisar. Premierul în exerciţiu, Călin Popescu Tăriceanu, a avut, însă, altă preferinţă şi l-a nominalizat pe senatorul liberal Varujan Vosganian, mai puţin experimentat în privinţa funcţionării instituţiilor comunitare. Dovadă şi declaraţiile sale că va susţine, din poziţia de comisar, interese liberale şi de partid.

În plus, Bulgaria o nominalizase deja pe liberala Meglena Kuneva, iar Bruxellesul ar fi dorit, pentru echilibru, un comisar român de altă culoare politică. Reacţiile negative nu au întârziat să apară, s-au făcut presiuni şi Bucureştiul a cedat, nominalizându-l până la urmă pe independentul Leonard Orban.

Şi Italia a păţit-o cu Butiglione

În 2004, Comisia Barroso a fost la un pas de a fi respinsă din cauza nominalizatului Italiei la postul de comisar pentru justiţie, conservatorul Rocco Butiglione. El a provocat un scandal imens la nivel european, afirmând că homosexualitatea este un păcat, iar femeile nemăritate n-ar trebui să aibă copii.

În urma scandalului, Jose Manuel Barroso a decis să retragă propunerea de învestitură. Controversatul candidat a anunţat, însă, la fel cum a făcut Jeleva acum, că pleacă singur. În caz contrar, Parlamentul ar fi respins în bloc învestirea Comisiei Europene. Italia şi-a înlocuit nominalizatul cu Franco Frattini.

Cioloş, „comisar de patru stele"

Dacian Cioloş a reuşit să-i convingă şi pe cei mai sceptici dintre europarlamentari: la finalul audierilor de săptămâna trecută, a fost aplaudat la scenă deschisă, iar Comisia pentru Agricultură i-a dat aviz favorabil în unanimitate. Prestaţia românului la audieri a fost considerată drept mai bună decât a predecesoarei sale, daneza Mariann Fischer Boel.

	Dacian Cioloş

„Suntem foarte bucuroşi şi mulţumiţi de răspunsurile dumneavoastră. Nu ştiu câţi dintre comisari au primit la sfârşitul audierilor aplauze atât de călduroase", a spus preşedintele Comisiei pentru Agricultură din PE, Paolo de Castro. Presa internaţională i-a lăudat şi ea evoluţia din timpul audierilor, subliniind că şi-a luat angajamentul să reformeze Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene.

Românul a primit, pentru „prestaţia" de la audieri, patru stele din cinci posibile, în sistemul de evaluare imaginat de biroul din Bruxelles al cotidianului „Financial Times" pentru evaluarea comisarilor desemnaţi.

Gheorghieva, noua propunere

Kristalina Gheorghieva

Kristalina Gheorghieva lucrează la Banca Mondială din 1993. Ea a condus programul pentru Europa Centrală şi de Est, a fost director al departamentului pentru mediu şi, din 2008, deţine funcţia de vicepreşedinte al instituţiei. Anul trecut, Gheorghieva ar fi refuzat invitaţia premierului Boiko Borisov de a reveni la Sofia pentru a ocupa fie postul de vicepremier, fie pe cel de ministru de Finanţe în noul cabinet bulgar.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite