Jadranka Kosor, o ziaristă care va conduce guvernul Croaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 10.000 de delegaţi ai partidului conservator aflat la putere în Croaţia, Comunitatea Democratică Croată (HDZ), au ales-o în unanimitate, astăzi, ca preşedinte pe Jadranka Kosor, după demisia liderului lor, fostul premier Ivo Sanader, relatează AFP. Ea devine astfel prima femeie aleasă lider al unui partid politic în fosta republică iugoslavă.

Ieri, preşedintele croat, Stipe Mesici, a desemnat-o pe acesata pentru a ocupa funcţia de prim-ministru, marcând o altă premieră în viaţa politică a Croaţiei.

Alegerea de astăzi a lui Jadranka Kosor a intervenit după ce miercuri, şeful partidului, fostul premier Ivo Sanader, a uimit pe toată lumea, anunţându-şi demisia.

În vârstă de 56 de ani, Jadranka Kosor, a fost foarte emoţionată după ce a fost desemnată la şefia partidului de guvernământ. "Mă voi strădui să fiu un preşedinte bun şi curajos pentru HDZ", a declarat Kosor. "Sanader mi-a făcut o onoare şi mi-a dat ocazia de a face aceasta", a mai spus ea, făcând aluzie la faptul că fostul om forte din Croaţia a propus-o atât în fruntea partidului, cât şi a guvernului. "Nu-l voi dezamăgi", a continuat Kosor, dând asigurări că împărtăşeşte cu Sanader aceeaşi dorinţă de a face din Croaţia "o ţară mai bună". Kosor a spus că principalul obiectiv al prezentului îl constituie lupta pentru surmontarea crizei economice.

Ea îi urmează astfel în funcţie mentorului ei, Ivo Sanader, atât în fruntea partidului HDZ, cât şi a guvernului. Numărul doi în partid şi vicepremier în guvernul Sanader, Kosor va trebui să-şi prezinte luni cabinetul în Parlament, dar votul de învestitură este o formalitate, pentru că partidul dispune de o largă majoritate.

Ivo Sanader, omul politic cel mai popular din Croaţia, a anunţat miercuri, spre surpriza generală, că demisionează şi părăseşte viaţa politică. El a spus că blocarea de către Slovenia, începând din decembrie, a negocierilor de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, ca urmare a unui diferend frontalier, a contribuit în parte la decizia sa.

"Sunt sigură că vom rezolva problema cu Slovenia", a declarat optimistă Kosor, dând asigurări că Zagrebul va urma în ritm rapid calea sa către UE. "Voi conduce guvernul şi partidul cu o mână fermă, de femeie", a promis ea.

După demisie, Sanader a fost criticat aspru de presă şi de opoziţia de stânga, care l-au acuzat că şi-a abandonat ţara confruntată cu o gravă criză economică. În condiţiile în care Sanader a renunţat la funcţie cu mai mult de doi ani înainte de încheierea mandatului său, opoziţia a cerut, fără succes, organizarea de alegeri legislative anticipate.

Jadranka Kosor, o ziaristă cu studii juridice

Născută în 1 iulie 1953, la Pakrac, în centrul Croaţiei, Jadranka Kosor este absolventă a Facultăţii de drept din Zagreb, dar a făcut carieră în jurnalism.

În 1972, ea a început să lucreze în calitate de corespondentă a marelui cotidian croat Vecernji List, iar apoi a lucrat pentru postul de radio naţional. Jadranka Kosor a devenit foarte populară în timpul războiului sârbo-croat (1991-1995), când anima o emisiune radio consacrată refugiaţilor.

În cadrul partidului conservator al Comunităţii Democrate Croate, condus până la demisia de miercuri de Ivo Sanader, ea a fost aleasă vicepreşedinte în 1995, funcţie pe care o păstrează doi ani.

Kosor este parlamentar al HDZ din 1995 până în 2003. În acest an, când partidul a revenit la putere după patru ani în opoziţie, ea a fost numită vicepremier şi deţine şi portofoliul de ministru al familiei şi foştilor combatanţi.

Ivo Sanader a propus-o pe Jadranka Kosor pentru a-i succede la conducerea guvernului. Ea este numărul doi în HDZ din 2002.

Partidul său se va reuni în congres sâmbătă pentru a-şi alege noul preşedinte, iar analiştii sunt de acord că această funcţie îi va reveni dnei Kosor.

În 2003, ea a candidat din partea partidului său în alegerile prezidenţiale şi a fost învinsă în al doilea tur de actualul şef al statului, Stipe Mesic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite