Jacques Chirac, primul fost preşedinte francez judecat după Al Doilea Război Mondial, suferă de Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac, judecat pentru deturnare de fonduri şi abuz în funcţie în anii ’90, suferă de anosognosie, un simptom al maladiei Alzheimer, potrivit unui raport al unui medic francez.

Anosognosia lui Jacques Chirac, în vârstă de 79 de ani, a fost detectată în urma unor analize efectuate la spitalul Pitié-Salpêtrière. Anosognosia  apare "destul de frecvent după un accident vascular cerebral", afirmă un specialist în boala Alzheimer, citat de Le Figaro.

Ieri, ginerele fostului şef de stat, Frederic Salat-Baroux, a spus că starea de sănătate a lui Jacques Chirac  ''s-a degradat de câteva luni'', ''l-a lăsat memoria'', şi, în aceste condiţii, nu va mai putea asista la procesul său care se deschide luni la Paris

"Starea sa de sănătate s-a degradat în ultimele luni, este adevărat, şi în aceste condiţii, prezenţa sa la proces nu poate avea loc în condiţii umane şi de demnitate", a declarat soţul fiicei lui Jacques Chirac, Claude, explicând că fostul preşedinte nu mai are "memoria pentru acest lucru".

''Este foarte dureros pentru familia sa'', a continuat el, estimând că altcineva în situaţia fostului preşedinte ar fi putut cere ca dezbaterea să înceteze, dar ''Jacques Chirac nu doreşte aceasta în nici un caz''.

Tribunalul va putea luni să accepte ca Jacques Chirac să fie reprezentat de avocaţii săi, sau va putea decide să amâne sine die procesul ori să ceară o contraexpertiză medicală.

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac va fi judecat în septembrie pentru acuzaţiile de deturnare de fonduri şi abuz în funcţie în anii ’90, când a fost primar al Parisului.

El ar fi plătit din fonduri publice persoane care au lucrat pentru campania sa electorala pentru prezidentialele din 1995.

Chirac este primul fost şef de stat francez judecat după  mareşalul Petain care, la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost condamnat pentru trădare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite