Jacques Chirac, judecat la tribunalul din Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul lui Jacques Chirac pentru "deturnare de fonduri publice" şi "abuz de încredere" începe astăzi la tribunalul corecţional din Paris, însă ar putea fi oprit din cauza unei probleme de procedură, transmite AFP. Este pentru prima dată când, în Franţa, un fost preşedinte răspunde în faţa instanţei.

UPDATE Procesul fostului preşedinte francez s-a deschis luni după-amiază, în absenţa sa. Jacques Chirac a primit o permisiunea de a nu fi prezent la această primă audiere. De mâine, el va sta în banca acuzaţiilor.

În prima zi a procesului, procurorul din Paris explică, într-un demers foarte neobişnuit, de ce Parchetul a cerut abandonarea procedurilor judiciare în 2009. Jacques Chirac este judecat pentru crearea în mod artificial a mai multor posturi şi care ar fi fost plătite în perioada octombrie 1992-mai 1995, în timp ce el era primar al Parisului

Dosarul presupuselor locuri de muncă fictive cuprinde două secţiuni:

- prima este instrumentată la Paris şi urmăreşte 21 de presupuse locuri de muncă de complezenţă
- a doua parte este instrumentată la Nanterre, în apropiere de Paris. Sunt urmărite şapte posturi ocupate de membrii din  actualul partid de guvernământ, UMP.

Principala victimă, municipalitatea Paris, a renunţat să se mai constituie ca parte civilă, după un acord de despăgubiri încheiat în septembrie 2010 cu UMP şi Jacques Chirac.

Fostul premier Alain Juppe, în prezent ministru de Externe, a fost condamnat în 2004 în ultima secţiune a procesului, Jacques Chirac fiind protejat atunci de imunitatea prezidenţială.

În cazul în care avocatul uneia din cele nouă persoane judecate împreună cu el în acest proces ar obţine câştig de cauză, procesul lui Chirac ar putea fi amânat. A fost contestată o normă de drept care a împiedicat prescrierea faptelor, iar acest litigiu ar putea fi judecat în faţa Curţii Constituţionale. Demersul a fost demarat astăzi de către apărare.

În această situaţie procesul "se va opri", până când Curtea de Casaţie decide dacă o transmite sau nu Curţii Constituţionale. Temenul în care se poate emite hotărârea este de trei luni.  Dacă litigiul ar fi transmis Consiliului, acesta ar avea încă trei luni pentru a se pronunţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite