Iuşcenko strâmbă din nas la gazele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuşcenko strâmbă din nas la gazele ruseşti
Iuşcenko strâmbă din nas la gazele ruseşti

Gezele ruseşti îi put din nou preşedintelui ucrainian Viktor Iuşcenko. Acesta a acuzat din nou Guvernul că a semnat cu Rusia un contract dezavantajos pentru gaz şi a subliniat că acesta ar putea fi revizuit oricând, relatează Ria Novosti.

"Acordul poate fi revizuit oricând. Nu cred că un acord bazat pe astfel de principii asigură stabilitate furnizării de gaz către Europa", a subliniat liderul de la Kiev.

Iuşcenko este nemulţumit că Ucraina încasează cel mai mic preţ pentru tranzitul gazului dintre ţările europene, ceea ce, în opinia liderului de la Kiev, a dus la creşterea deficitului companiei Naftogaz la circa patru miliarde de dolari. El a explicat că, dacă tarifele de tranzit al gazului ar creşte până la "cel mai scăzut nivel pe care îl plătesc ţările europene", Naftogaz ar câştiga 2,5 miliarde de dolari.

După ce în plină iarnă, cearta pe gaz dintre Rusia şi Ucraina a lăsat toată Europa în frig timp de două săptămâni, Iuşcenko agită din nou sabia războiului deasupra capului Kremlinului.

Criza gazului declanşată încă din primele zile ale lunii ianuarie, s-a finalizat cu semnarea de către Rusia şi Ucraina a unor noi contracte de furnizare şi tranzit al gazului. Premierul Iulia Timoşenko a dat asigurări că nu va modifica aceste contracte, însă ar putea fi semnate eventuale documente adiţionale.

Anterior, Naftogaz anunţase că taxa de tranzit a gazului ar putea creşte în 2010 du un dolar pentru mia de metri cubi pe 100 de kilometri.

Dacă Iuşcenko anunţăp că ar mai schimba ceva la contractele de tranzit al gazului prin Ucraina, Rusia se arată de neclintit în decizia de a respecta întocmai angajamentele asumate de ambele părţi în ianuarie. Preşedintele rus, Dimitri Medvedev, i-a ordonat directorului Gazprom, Aleksei Miller, să rămână la termenii actuali ai contractului cu Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite