VIDEO Iulia Timoşenko, din închisoare: "Îmi este frică să nu fiu omorâtă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, aflată în arest pentru abuz de putere, a declarat pentru EUobserver că actuala administraţie de la Kiev este atât de coruptă, încât se teme că va fi ucisa în închisoare.

Timoşenko a comunicat cu EUobserver printr-o scrisoare pe care a trimis-o cu puţin înainte ca un tribunal din Kiev să-i respingă, vineri, cererea de eliberare pe cauţiune.

Întrebată dacă se teme pentru siguranţa sa personală, Timoşenko a spus: "Sigur că da. Cunosc zicala stalinistă care spune că dacă scapi de om, scapi şi de problemă. Au fost prea multe 'accidente' în trecut, cum ar fi presupusa sinucidere a fostului ministru de interne Iuri Kravcenko, care se pare ca a reuşit cumva să se împuşte singur în cap de doua ori".

Kravcenko a fost găsit mort în luna martie, cu o ora înainte să depună mărturie în cazul unei crime nerezolvate de zece ani - oribila asasinare a fostului jurnalist Gheorghi Gongadze. Cazul Gongadze a alimentat în parte Revoluţia Portocalie care a îndepărtat de la putere administraţia fostului preşedinte Leonid Kucima. Dar susţinătorii lui Kucima, în frunte cu actualul preşedinte Viktor Ianukovici, au fost aduşi din nou la putere, prin vot popular, anul trecut, mai notează EUobserver.

Timoşenko este judecată pentru că ar fi semnat un contract costisitor cu Rusia, când era prim-ministru, pentru furnizarea de gaz. Justiţia a ordonat arestarea ei pentru că a refuzat să stea în picioare în faţa judecătorului şi a hărţuit martorii. Dacă va fi gasită vinovată, riscă până la zece ani închisoare.



"Nu am stat în faţa judecătorului pentru că eu nu recunosc legitimitatea acestei instanţe... Acesta este un proces spectacol în care verdictul a fost scris în avans", a mai spus Timoşenko, adăugând că visul ei este ca Ucraina să adere la UE.

Duşmanii îi reproşează că a trădat Ucraina în schimbul sprijinului din partea Kremlinului. Prietenii spun că Ianukovici se foloseşte de justiţie pentru a scăpa de un rival politic. În orice caz, arestarea lui Timoşenko nu a lăsat indiferente cancelariile occidentale şi mai ales Bruxelles-ul priveşte cu atenţie spre Kiev.

În scrisoarea adresată EUobserver, Timoşenko, s-a comparat cu militantul pentru drepturile omului din SUA, Martin Luther King. "Intenţionez să lupt pentru dreptate în ţara mea ... Nu voi pleca capul. Nu voi fi înfrântă. Nu mă voi preda", mai spune fostul premier, ale cărui bunuri au fost confiscate de către Parchetul General din Ucraina.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite