Iulia Timoşenko: "Alegerile parlamentare din Ucraina sunt fraudate înainte de a începe"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Președintele i-a transmis mesajul fostului premier al Ucrainei prin intermediul fiicei acesteia
Președintele i-a transmis mesajul fostului premier al Ucrainei prin intermediul fiicei acesteia

Alegerile parlamentare de la 28 octombrie din Ucraina sunt fraudate chiar dinainte de a începe, iar Occidentul trebuie să acţioneze pentru a împiedica colapsul democratic al ţării, a avertizat joi, la Washington, prin intermediul fiicei sale, şefa opoziţiei de la Kiev, Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, transmite AFP.

Iulia Timoşenko ispăşeşte o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru "abuz de putere" în semnarea, în perioada când a fost prim-ministru, a unui contract pentru aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia.

Opozanta, aflată în prezent într-un spital civil din cauza unei afecţiuni a coloanei vertebrale, mai este judecată în procese ce au la bază acuzaţii privind deturnarea de fonduri şi evaziunea fiscală.

În opinia observatorilor scenei politice din Ucraina, acuzaţiile aduse fostului premier au, fără îndoială, motivaţii politice. În 2010, actualul preşedinte al ţării, Viktor Ianukovici, a învins-o cu o diferenţă redusă de voturi pe Iulia Timoşenko, principala sa adversară în perioada mişcării prodemocraţie Revoluţia portocalie din anul 2004.

"Cer lumii democrate să apere poziţia oamenilor politici care susţin că nu trebuie să se aştepte ca guvernul ucrainean să organizeze alegeri parlamentare corecte'" la 28 octombrie, a avertizat Timoşenko într-o scrisoare citită de fiica sa Evghenia în cursul unei reuniuni la Washington.

"Alegerile sunt fraudate înainte de a începe. Trebuie chiar de acum să găsim mijloacele de a sfărâma jugul dictaturii înainte ca aceste alegeri trucate să-i confere o putere incontestabilă!", a insistat ea.

Aceste afirmaţii au intervenit la o zi după ce Comisia senatorială pentru politică externă a adoptat o rezoluţie prin care se cere eliberarea opozantei ucrainene.

În legătură cu sănătatea mamei sale, Evghenia Timoşenko a precizat că aceasta trebuie neapărat să beneficieze de '"ratament corespunzător, oferit de medici independenţi într-un spital independent".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite