Italia trece în linia întâi a crizei datoriilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Mario Monti, îngrijorat de situaţia din ţară
Premierul Mario Monti, îngrijorat de situaţia din ţară

Împrumutul de 100 miliarde euro convenit la sfârşitul săptămânii trecute pentru salvarea băncilor spaniole împinge Italia în linia întâi a crizei datoriilor de stat, comentează Bloomberg.

„Italia este urmărită atent, ceea ce nu se va schimba după acordul cu Spania. (...) Investitorii vor fi foarte atenţi la orice informaţie înainte de a decide dacă vor cumpăra sau vor vinde obligaţiuni italiene", a explicat pentru sursa citată Nicola Marinelli, analist la Glendevon King Asset Management din Londra.

Italia are o datorie de 2.000 miliarde de euro, iar trezoreria italiană este nevoită să vândă, în fiecare lună, obligaţiuni şi titluri de peste 35 miliarde euro.

„Problema Italiei este că există în permanenţă percepţia că s-ar putea duce după Spania. Nu este suficientă diferenţiere în pieţe. E clar ca lumina zilei şi a fost întotdeauna că situaţia Spaniei este mult mai gravă decât a Italiei. Dar asta nu a apărat Italia de contagiune", a afirmat, la rândul său, Nicholas Spiro de la Spiro Sovereign Strategy din Londra.

Italia este în grafic în ceea ce priveşte atingerea ţintei de deficit bugetar pentru acest an, de 3% din PIB, după ce, anul trecut, a avut un deficit de 3,9% din PIB, mai puţin de jumătate faţă de cel al Spaniei. Totodată, în Italia şomajul este de 10,2%, în timp ce în Spania este de 24%.

În mod normal, Italia este percepută drept un debitor mai riscant decât Spania, în principal din cauza gradului ridicat de îndatorare, însă trendul s-a inversat de la începutul acestui an, odată ce pieţele au început să înţeleagă cât de serioase sunt problemele din sistemul bancar spaniol. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite