Italia susţine măsurile Franţei împotriva ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne al Italiei a lăudat campania derulată de Franţa împotriva rromilor, spunând că cetăţenii din alte state UE care depind doar de ajutoarele oferite de stat, ar trebui să fie expulzaţi.

Franţa "pur şi simplu copiază Italia"  în acţiunea de a trimite în România peste 200 de membri ai minorităţii, a declarat Roberto Maroni, într-un interviu publicat în Corriere della Sera.

"De ani de zile Italia a fost folosit tehnica de repatriere voluntară şi asistată", a mai spus el.

Maroni a declarat că ar dori ca Italia să expulzeze cetăţeni ai UE care nu îndeplinesc cerinţele minime din punct de vedere al venitului şi al unei locuinţe.

"Mulţi rromi sunt cetăţeni ai UE, dar nu îndeplinesc nici una din aceste cerinţe", a declarat Maroni, al cărui partid este principalul aliat în Parlament al premierului Silvio Berlusconi.

Ministrul a explicat că această propunere a fost respinsă de către Comisia Europeană în trecut, dar că va relua activitatea de lobby pe baza acestui subiect, la reuniunea miniştrilor de interne ai UE, pe 6 septembrie.

Comparând situaţia romilor din Italia cu cei din Franţa, Maroni a declarat că "problema este cu totul alta: spre deosebire de Franţa, mulţi rromi au cetăţenie italiană. Au dreptul să stea aici, nu se poate face nimic".
 
Mulţi italieni obişnuiesc să-i asocieze pe ţigani cu infracţiunile şi cu cerşitul, scrie Al Jazeera. Anul trecut, Înaltul Comisar al Consiliului European pentru drepturile omului a declarat rromii sunt nevoiţi să se confrunte în Italia cu "un climat de intoleranţă persistentă".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite