Italia: Apel la grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul italian Mario Monti Foto: Reuters
Premierul italian Mario Monti Foto: Reuters

Cel mai mare sindicat din Italia a făcut miercuri apel la grevă generală pentru a protesta faţă de reformarea pieţei muncii, amplificând astfel tensiunile cu premierul Mario Monti, relevă Reuters.

După săptămâni de negocieri, Monti a anunţat marţi seara că perioada de tratative a expirat şi că va grăbi planurile de reformare a pieţei muncii, în ciuda opoziţiei sindicatului CGIL, cel mai important din Italia.

Reformarea economiei Italiei reprezintă centrul eforturilor de restabilire a încrederii în zona euro.

Sindicatul CGIL a propus o grevă generală de opt ore pentru a protesta faţă de reformarea pieţei muncii, care va permite companiilor să-şi concedieze angajaţii din motive disciplinare sau de afaceri.

Totuși, o nouă întâlnire cu reprezentanții guvernului este planificată pentru joi.

„Nu va fi un scandal care se va risipi într-o zi, aşa cum speră guvernul, şi avem datoria de a obţine rezultate înainte de a ne confrunta cu concedieri în masă din partea companiilor", a precizat CGIL.

De cealaltă parte, angajatorii salută propunerile de reformare a pieţei muncii, despre care spun că vor stimula investiţiile şi vor descuraja munca la negru.

O grevă de o zi ar fi cea mai mare demonstraţie de până acum împotriva premierului Monti, care a impus reducerea cheltuielilor şi majorarea taxelor, precum şi reformarea sistemului de pensii.

Pentru acest an guvernul italian estimează un declin al economiei de 0,4%, în timp ce Comisia Europană se aşteaptă la o scădere de 1,3%, iar FMI ia în calcul un recul de 2,2%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite