Berlusconi va demisiona. Cine ar putea să-i ia locul premierului italian?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvio Berlusconi nu scapă de probleme
Silvio Berlusconi nu scapă de probleme

Premierul italian Silvio Berlusconi este gata să demisioneze după adoptarea, săptămâna viitoare, în Parlament a măsurilor de austeritate cerute de UE. Presa italiană vorbeşte deja despre potenţialii succesori ai lui Berlusconi.

Preşedintele Giorgio Napolitano a anunţat că va avea săptămâna viitoare discuţii cu principalele partide politice din Italia privind formarea unui nou guvern. Iată câteva din numele vehiculate de agenţia Reuters pentru şefia Guvernului de la Roma.

Mâna dreaptă a lui ,,Il Cavaliere"

Gianni Letta

Dacă preşedintele Napolitano vrea un candidat care să reflecte voinţa alegătorilor, care au votat în 2008, pentru centru-dreapta, Gianni Letta subsecretar de stat şi mâna dreaptă a lui Berlusconi ar fi premierul ideal. Agenţia Reuters îl caracterizează ca fiind un om calm şi rezervat. Letta (76 de ani) a studiat Dreptul şi a practicat jurnalismul. Premierul Silvio Berlusconi a vorbit frecvent despre el ca despre viitorul preşedinte al Italiei.

Alfano a făcut dreptate doar pentru premier

Angelino Alfano

Favorit la şefia Guvernului italian este şi Angelino Alfano (41), secretar general al PDL. Politicianul din Sicilia a fost ministru al Justiţiei până în iulie, când şi-a dat demisia. Mulţi îl critică pentru faptul că l-a susţinut pe Berlusconi în lupta împotriva sistemului judiciar şi a magistraţilor. Ca ministru el a propus o lege care l-a salvat pe Berlusconi de la mai multe procese. Legea a fost declarată ulterior neconstituţională.

Critic la adresa lui Berlusconi

Mario Monti

Cel de-al treilea favorit la succesiunea şefiei Givernuluiitalian este Mario Monti (68 de ani), care este directorul Universităţii Luigi Bocconi din Milano şi preşedintele unui institut de politică şi economie. El l-a criticat frecvent pe Berlusconi şi a propus legi care să reformeze economia Italiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite