Irlanda vrea să-şi renegocieze planul de ajutor după modelul spaniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irlanda va solicita să i se acorde retroactiv acelaşi tratament ca şi Spaniei, care a obţinut din partea zonei euro un plan de ajutor pentru băncile sale fără să-i fie impuse noi măsuri de austeritate, au făcut cunoscut sâmbătă seară surse guvernamentale europene, citate de AFP.

Dublinul vrea să discute această problemă la următoarea reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, ce va avea loc la 21 iunie la Luxemburg, au afirmat sursele amintite la finalul teleconferinţei Eurogrupului cu privire la planul de ajutor pentru băncile spaniole.

"În cursul teleconferinţei de sâmbătă a Eurogrupului, Irlanda a ridicat două probleme dintre care una referitoare la obţinerea retroactivă a unui acord similar cu cel al Spaniei", a afirmat una dintre aceste surse.

A patra economie ca mărime din zona euro, Spania s-a resemnat sâmbătă să ceară un ajutor pentru băncile sale, iar zona euro i-a promis un împrumut de până la 100 de miliarde de euro, amintește Agerpres.

Acest plan de ajutor va fi cel de-al patrulea acordat unei ţări din zona euro de la declanşarea crizei actuale la sfârşitul lui 2009. De această dată este vorba despre refacerea sistemului bancar spaniol, asfixiat de expunerea pe credite imobiliare.

Irlanda a încheiat, în noiembrie 2010, un acord pentru obţinerea unui ajutor internaţional din partea UE şi FMI ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008 ce i-a devastat sectorul bancar. La acea dată, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB.

Spre deosebire, însă, de ce s-a întâmplat cu Madridul, ajutorul în valoare de 85 de miliarde de euro acordat Irlandei a fost însoţit de condiţii dure.

Fostul "tigru celtic" a respectat disciplina bugetară impusă de FMI şi Uniunea Europeană care i-au acordat în repetate rânduri calificative pozitive pentru programul său de redresare economică, însă, în cursul ultimei lor misiuni, de la sfârşitul lunii aprilie, au evidenţiat necesitatea unor noi măsuri pentru a încuraja creşterea economică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite