Doi jurnalişti olandezi, arestaţi şi somaţi să părăsească Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi jurnalişti ai televiziunii publice olandeze, care relatau despre alegerile prezidenţiale din Iran, au fost arestaţi de poliţie şi somaţi să părăsească ţara, a anunţat duminică postul public de televiziune Nederland 2, citat de AFP.

"Jurnalistul emisiunii de ştiri NOVA, Jan Eikelboom, şi cameramanul Dennis Hilgers trebuie să plece din Iran", a anunţat Nederland 2 într-un comunicat publicat pe site-ul internet.

Cei doi "filmau în faţa cartierului general al lui (Mir Hossein) Moussavi, principalul adversar al lui (Mahmoud) Ahmadinejad, când au fost arestaţi de poliţie", a informat Nederland 2. "Ei au fost puşi la zid şi le-a fost confiscată banda. Le-a fost retras permisul de a filma şi au fost nevoiţi să părăsească ţara imediat", a precizat televiziunea.

Cei doi jurnalişti de aflau la Teheran de mai multe zile, pentru a acoperi alegerile prezidenţiale, potrivit NewsIn.

Anunţul oficial, sâmbătă, al realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, într-un scrutin contestat de conservatorul moderat Mir HosseinMoussavi, a dat naştere unor manifestaţii violente la Teheran, care au continuat duminică.

Confruntate cu această situaţie, autorităţile iraniene au început să impună restricţii presei. Astfel, grupul public de radio-televiziune din Marea Britanie, BBC, a anunţat că sateliţii care îi difuzează programele în Orientul Mijlociu şi în Europa sunt ţinta unui bruiaj important care provine din Iran.

La rândul său, al-Arabiya, canal de ştiri cu capital saudit, a anunţat că autorităţile iraniene au decis să-i închidă biroul de la Teheran pentru o săptămână, fără a oferi vreun motiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite