Ioan Enciu: Reintroducerea vizelor pentru cetăţenii din Balcani ar reprezenta un comportament ruşinos pentru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reintroducerea vizelor pentru cetăţenii din Balcani ar reprezenta un comportament ruşinos pentru UE
Reintroducerea vizelor pentru cetăţenii din Balcani ar reprezenta un comportament ruşinos pentru UE

Eurodeputatul PSD Ioan Enciu a declarat, luni seară, în prima zi a sesiunii plenare a Parlamentului European (PE) de la Strasbourg, în cadrul intervenţiilor de un minut, că executivul comunitar nu trebuie să dea curs cererii de reintroducere a vizelor pentru statele din Balcani a şase state membre, întrucât un astfel de comportament duplicitar al UE ar fi "ruşinos" şi "contrar valorilor europene", informează Agerpres.

El a precizat că solicitarea celor şase state membre care invocă cererile de azil "false" este una nefondată şi greşită din două puncte de vedere.

"În loc să limităm libertatea de circulaţie, ar trebui să grăbim adoptarea şi implementarea noului pachet privind azilul. În al doilea rând, această soluţie ar fi identică cu cea luată de Canada în urmă cu trei ani, când a reimpus vizele pentru cetăţenii cehi. La acea dată toate ţările UE au criticat guvernul canadian, iar acum nu fac decât să-i urmeze exemplul. Acest comportament duplicitar al UE este ruşinos şi contrar valorilor europene. Cetăţenii din Balcani trebuie să poată circula liber în UE, la fel cum cetăţenii cehi, români şi bulgari trebuie să poată călători liber în Canada sau SUA", a spus eurodeputatul român.

Comisia Europeană (CE) a avertizat pe 15 octombrie mai multe ţări din Balcanii de Vest că UE ar putea reintroduce vizele obligatorii pentru cetăţenii lor, după ce şase state membre au acuzat într-o scrisoare trimisă executivului european faptul că majoritatea cetăţenilor lor solicită azil în mod nefondat. Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Austria şi Luxemburg au cerut discutarea posibilităţii introducerii unei clauze care să permită reintroducerea temporară a vizelor pentru Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Albania şi Macedonia pentru a protesta împotriva creşterii alarmante a numărului unor astfel de solicitări de azil.

"Am primit o scrisoare semnată de miniştrii de interne ai celor şase state membre prin care ni se solicită discutarea, cât de curând posibil, a unui acord privind introducerea unei clauze de salvgardare care ar permite reintroducerea vizelor în cazuri de probleme grave, iar aceasta să devină operaţională până la sfârşitul anului", a declarat Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al Ceciliei Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne. El a adăugat că solicitarea va fi discutată la viitorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din Luxemburg, de la 25 octombrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite