Investigaţie la Bruxelles: au plătit americanii NU-ul irlandez?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, i-a cerut fondatorului formaţiunii politice irlandeze Libertas, Declan Ganley, să facă publice fondurile folosite în campania împotriva Tratatului de la Lisabona, informează cotidianul „IrishTimes“.

Pottering a cerut Parlamentului European să deschidă o anchetă care să descopere dacă agenţiile americane au sprijinit Libertas în campania pentru referendumul din 12 iunie. Presa irlandeză scrie de mai multă vreme că „omul de afaceri” Declan Ganley are legături de afaceri în SUA.

“Cerem transparenţă totală, deoarece oamenii care ne atacă ne cer întotdeauna nouă să fim cei transparenţi”, a declarat Pottering.

Bendit a deschis balul

Preşedintele Parlamentului European a reacţionat la interpelarea lui Daniel Cohn-Bendit, copreşedintele Alianţei Verzilor din PE, ce a declarat în deschiderea sesiunii plenare de la Bruxelles că UE ar trebui să investigheze sursele de finanţare ale Libertas.

Daniel Cohn-Bendit crede că investigaţia ar putea clarifica anumite acuzaţii care arată că Libertas ar fi fost finanţată şi de anumite organisme americane, cum ar fi CIA sau Pentagonul. “Dacă acuzaţiile sunt adevărate, acest lucru ar demonstra că există forţe în SUA care sunt dispuse să plătească oameni pentru a destabiliza o Europă puternică şi autonomă”, avea să explice ulterior Bendit.

Formaţiunea politică Libertas, condusă de Declan Ganley, a cheltuit în cadrul campaniei 912.753 de euro, mai mult decât toată tabăra “DA”, alcătuită din mai multe formaţiuni politice. La apelul liderilor europeni s-a raliat şi Mary Lou McDonald, europarlamentar din partea Sinn Fein. Aripa politică a fostei organizaţii teroriste IRA este totodată unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Tratatului de la Lisabona.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite