Criza aviatică generată de norul de cenuşă, mai gravă decât cea după atacurile din 11 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şedinţă de urgenţă a miniştrilor britanici va decide astăzi dacă Marea Britanie îşi va redeschide spaţiul aerian după ce norul de cenuşă cauzat de erupţia vulcanului din Islanda a dus la cea mai mare întrerupere din istorie a traficului aerian. 

Nave militare şi comerciale ar putea fi folosite pentru a aduce în ţară mii de britanici care au rămas blocaţi prin Europa sau în SUA, a anunţat guvernul care se află sub presiunea companiilor aeriene pentru a revizui interdicţia de a zbura.

Asociaţia Companiilor aeriene eruopene care include 36 de membri, printre care British Airways şi Virgin Atlantic, a cerut o "reevaluare urgentă" a restricţiilor după ce testele de zbor nu au raportat nicio pagubă din cauza norului de cenuşă.

Acesta a declarat ca interzicerea zborurilor care acoperă mai mult de 20 de ţări nu este un răspuns potrivit la norul de cenuşa vulcanică.

Companiile KLM, Lufthansa şi Air France au făcut peste 30 de teste de zbor în timpul weekendului ca să găsească cele mai sigure căi de a zbura prin norul de cenuşă. Un avion BA 747 a făcut o călătorie de două ore de pe Heathrow până în Cardiff, în urma căruia un oficial a spus: "Condiţiile au fost perfecte pentru zbor şi aeronava nu a întâlnit nicio dificultate."

Aeroporturile britanice vor rămâne închise până astăzi la ora locală 19.00. Totuşi, specialiştii spun că norul de cenuşă ar putea rămâne peste teritoriul britanic până la sfârşitul săptămânii.

Einar Kjartansson, de la Centrul Meteorologic din Islanda, a declarat: "Este probabil ca producerea de cenuşă să continue la un nivel ridicat pentru câteva zile sau chiar săptămâni".

Premierul Gordon Brown se întâlneşte cu oameni de ştiinţă şi alţi oficiali ai guvernului britanic pentru a decide dacă ultimele dovezi pot duce la o ridicare a restricţiilor din traficul aerian. Miniştri încearcă, de asemenea, să-i aducă pe britanicii blocaţi în SUA, acasă prin Spania.

Autoritatea Internaţională a Transportatorilor Aerieni a spus că intreruperea a fost mai mare decât cea cauzată de blocarea traficului aerian după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.  IATA include circa 230 de operatori aerieni, care asigură 93% din traficul aerian internaţional.

IATA a majorat estimările referitoare la pierderile cauzate transportatorilor aerieni de restricţionarea traficului de la 200 milioane de euro pe zi la 250 de milioane de euro pe zi. Proiecţia anterioară a fost anunţată vineri, transmite Reuters.

Agenţia de aviaţie Eurocontrol a declarat că 4.000 de zboruri au fost aşteptate ieri în Europa faţă de 24.000, cum se întâmpla în mod normal.

Un număr mare de companii aeriene riscă falimentul din cauza acestei întreruperi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite