Integrarea închide una din cinci brutării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ele în localităţi izolate -, cât şi din perspectiva salariaţilor care vor fi disponibilizaţi. Închiderea a 1.600 de unităţi cu profil alimentar nu e un lucru de glumă. Doar 5% din

ele în localităţi izolate -, cât şi din perspectiva salariaţilor care vor fi disponibilizaţi. Închiderea a 1.600 de unităţi cu profil alimentar nu e un lucru de glumă.

Doar 5% din unităţi, conforme standardelor europene
Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară n-a terminat încă evaluarea tuturor unităţilor din sectorul non-animal. Potrivit lui Liviu Rusu, director în cadrul ANSV, deocamdată au fost evaluate 8.252 de unităţi, numai circa 85% din totalul unităţilor pentru produse alimentare de origine non-animală. Sunt încă localităţi izolate, precum cele din Munţii Apuseni, unde nici inspectorii ANSV nu au ajuns, darmite Europa. În plus, situaţia din teren e de multe ori diferită faţă de cea din statistici: la ţară, în loc de o brutărie, în realitate funcţionează două sau trei.
După evaluare, datele arată dramatic: numai 5% (400 de unităţi) au primit calificativul "bine" din partea autorităţilor sanitar-veterinare şi ar putea funcţiona fără modificări în Uniunea Europeană. Marea majoritate - 6.278 unităţi - sunt acceptabile cu recontrol, şi mai au timp până la 1 octombrie să facă ceva investiţii. 1.574 de unităţi au fost declarate inacceptabile şi nu au nicio şansă de supravieţuire. Între acestea se află 170 de mori, 1.265 de unităţi de panificaţie, 54 de prese de ulei, 21 de conserve de legume-fructe şi 61 de fabrici de produse zaharoase.

Nicio presă de ulei conformă UE
Din cele 172 de prese de ulei evaluate de inspectorii ANSV, niciuna nu a fost găsită conformă standardelor UE, dar două treimi din acestea ar putea deveni acceptabile la reevaluare. Din cele 49 de fabrici de ulei, margarină şi uleiuri vegetale, numai 16 au primit notă de trecere, 30 fiind aşteptate cu reevaluarea. Nici fabricile de conserve nu stau prea bine: din 144 controlate, 10% sunt de nivel european, 10% inacceptabile, iar restul stau cu sabia lui Damocles deasupra capului.

Închiderea vine între 1 octombrie şi 31 decembrie
Închiderea unităţilor neconforme va începe la 1 octombrie şi se va finaliza la 31 decembrie 2006. Potrivit lui Liviu Rusu, experţii europeni ne-au propus acest interval de trei luni, în loc de o dată fixă, pentru a evita problemele dramatice care au apărut în Polonia şi Ungaria în mai 2004, după închiderea simultană a mii de unităţi. Probleme care ţin atât de aprovizionarea populaţiei, cât şi de şomaj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite