Integrare cu benzi colorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema imigranţilor continuă să fie o preocupare solidă pentru întreaga Europă. Guvernele din Uniunea Europeană fac deja calcule pentru afluxul de imigranţi din estul continentului după

Problema imigranţilor continuă să fie o preocupare solidă pentru întreaga Europă. Guvernele din Uniunea Europeană fac deja calcule pentru afluxul de imigranţi din estul continentului după noua extindere de anul viitor. Germania, ca şi alte state din spaţiul comunitar, se concentrează asupra integrării străinilor deja stabiliţi în ţara lor.
"30 de ore Germania", aşa se numeşte manualul după care se desfăşoară aşa-numitul curs de orientare pe care imigranţii care doresc să devină cetăţeni germani trebuie să-l urmeze. Sunt 30 de ore de informaţii despre sistemul juridic, cultura şi istoria Germaniei, precum şi despre valorile democraţiei şi despre principiile statului de drept. Orientarea urmează întotdeauna numai după 600 de ore de limbă germană aplicată, absolvite. Nu puţine sunt criticile pe care le-au atras după sine "manualele de integrare" ale editurii Klett ori Huebler. Imigranţii învaţă din aceste cărţi cu ajutorul unor desene care sunt diferenţele culturale dintre locul de unde au plecat şi cel în care vor să rămână. Fii punctual, nu scuipa pe stradă, nu-ţi bate copiii şi nu-ţi folosi soţia la cumpărături pe post de cărăuş, par să strige personajele animate din manualul Klett. Paradoxal, criticiile venite din partea germanilor se referă la lipsa unei diferenţieri între aspectul imigranţilor şi cel al băştinaşilor: ea, care cară pungile soţului, poartă un T-shirt cum poartă orice femeie occidentală. Prin urmare, cum îşi va da seama studentul la integrare când este vorba despre el? Mai puţin temătoare faţă de potenţialele acuze de discriminare etnică au fost autorii manualului de integrare Huebler. Tot cu ajutorul unor benzi, imigrantul află de la personajul Jacek cum nu trebuie să se comporte. Jacek aruncă coaja de banană în coşul de gunoi pentru hârtie, nu ţine cont de semnul interzis pentru biciclete, întârzie la o întâlnire cu funcţionarul de la oficiul pentru străini. Ca să compenseze minutele întârziate, Jacek îi bagă în buzunar funcţionarului, subtil şi natural, o cutie cu praline. Când studentul răspunde negativ la întebarile: "ai voie să faci o vizită prietenului neanunţat?" sau "e acceptabil să plescăi la masă şi să vorbeşti cu voce tare într-un restaurant" este ca şi integrat. Criticile mai dure la adresa celor două manuale de integarare se referă la absenţa în partea dedicată istoriei Germaniei, la lipsa informaţilor despre perioada hitleristă. În volumul editat de Huebler, istoria Germaniei începe în 1945.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite