Insula Şerpilor s-ar putea diviza din cauza eroziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insula Şerpilor pierde an de an din suprafaţă, din cauza eroziunii, avertizează oamenii de ştiinţă ucrainieni, citaţi de agenţia de presă Ukrinform.

Experţii atrag atenţia că planurile guvernului de la Kiev de a valorifica turistic Insula Şerpilor ar putea fi ruinate de apele Mării Negre care înghit anual din suprafaţa insulei. Potrivit datelor prezentate de geologi, insula pierde anual câte zece centimetri din cauza acţiunii apelor, a ploilor abundente şi a alunecărilor de teren. În plus, nivelul mării este în uşoară creştere, explică Ievhen Cherkez, decanul Facultăţii de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii Naţionale din Odesa.

Măsurătorile recente arată că suprafaţa Insulei Şerpilor este de 17 hectare şi cu de 20,5 hectare, aşa cum se credea.

Insula este alcătuită din două părţi inegale, separate de un istm cu lăţimea de 90 de metri. Specialistul Viktor Ostrohliad, citat de agenţia de presă Ukrinform, afirmă că, în lipsa unor măsuri, în curând vor fi două insule, deoarece solul moale de pe istm se erodează foarte rapid.

Penzru conservarea dimensiunii actuale a insulei, geologii propun consolidarea ţărmurilor. De altfel astfel de lucrări au fost începute în urmă cu patru ani, însă au fost stopate din cauza litigiului cu România privind împărţirea platoului continental.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite