"Instalatorul polonez" şi-a lansat un ziar în Scoţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua publicaţie este un un tabloid full color, bilingv, care se numeşte "Gazeta z Highland" şi se distribuie gratuit în toată Scoţia. Agenţiile de presă subliniau, ieri, că apariţia

Noua publicaţie este un un tabloid full color, bilingv, care se numeşte "Gazeta z Highland" şi se distribuie gratuit în toată Scoţia. Agenţiile de presă subliniau, ieri, că apariţia acestui ziar confirmă faptul că "instalatorul polonez" e deja la el acasă în nordul Marii Britanii.

Conform statisticilor, peste 5.000 de polonezi locuiesc acum în zona industrială a Scoţiei. Alison Cameron, redactor-şef adjunct al publicaţiei săptămânale "Northern Times", sub patronajul căreia a apărut, vineri, noua publicaţie, spune că articolele bilingve îi vor ajuta pe polonezi să înveţe mai repede limba engleză şi limbajul specific gazetăresc, iar pe localnici să înţelegă ce îi preocupă pe noii lor "vecini".

Principalul redactor al noului ziar va fi o fostă jurnalistă din Polonia, Joanna Napiorowska, care locuieşte în oraşul scoţian Inverness şi care a fost unul dintre iniţiatorii proiectului "Gazeta z Highland". Sute de persoane din Polonia au sunat la redacţie ca să afle cum pot să se aboneze la noul ziar. "E surprinzător cât de mult interes a stârnit acest ziar la Varşovia", comentează doamna Napiorowska, pentru BBC.

"Eu am ţinut ca în ziar să apară principalele telefoane utile din zonă, modele de cereri sau structura actelor necesare pentru a primi diverse aprobări, gândind că polonezii care nu cunosc limba se descurcă mai greu în Marea Britanie", a explicat ea.

"Faptul că polonezii de acasă vor să afle toate aceste lucruri nu poate să însemne decât că mulţi dintre ei se gândesc să emigreze aici", a conchis ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite