Inaugurarea preşedintelui sârb boicotată de vecinii din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vecinii Serbiei din Balcani au boicotat, luni, ceremonia de inaugurare a preşedintelui Tomislav Nikolic, susţinând că anumite declaraţii făcute de noul lider naţionalist sârb reaprind tensiunile din timpul războiului şi îi pun la îndoială ţinta proclamată proeuropeană, relatează Associated Press.

Deşi invitaţi, liderii Croaţiei, Bosniei, Sloveniei şi Macedoniei - statele din Balcani implicate într-o dezmembrare sângeroasă a fostei Iugoslavii în anii 1990 - au evitat ceremoniile de la sediul preşedinţiei din centrul Belgradului.

Gestul vine, după ce Nikolic a negat că masacrul de la Srebrenica, în care forţele sârbe bosniace au ucis aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în 1995, a fost un genocid.

Cel mai grav masacru de civili din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost proclamat genocid de Curtea Internaţională de Justiţie şi de o instanţă a ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie care a condamnat mai mulţi sârbi bosniaci pentru a fi luat parte la măcel.

Vecinii ex-iugoslavi sunt de asemenea supăraţi din cauza pretenţiilor lui Nikolic care afirmă că Vukovar, un oraş croat distrus de forţele sârbe în timpul războiului pentru independenţa Croaţiei în 1990, este de fapt un oraş sârbesc.

Declaraţiile recente ale lui Nikolic au alimentat temerile că victoria lui surpriză în al doilea tur de scrutin prezidenţial de la 20 mai asupra liderului Partidului Democrat proeuropean Boris Tadic ar putea să pună în pericol reconcilierea postbelică în Balcani, condiţie-cheie pentru ca Serbia să devină un membru al blocului.

"Am vrut să-i trimit un mesaj lui Nikolic că declaraţiile sale cu privire la Srebrenica şi Vukovar, declaraţii ce ne reamintesc de Nikolic din urmă cu 10-15 ani, sunt inacceptabile", a declarat luni Bakir Izetbegovic, membrul bosniac al preşedinţiei Bosniei-Herţegovinei, în capitala bosniacă Sarajevo.

"Eu cred că este important să îi fie trimis un astfel de mesaj imediat, întrucât Nikolic este un om care încearcă să se schimbe. El şi-a schimbat retorica, dar trebuie să-şi schimbe definitiv atitudinile şi să dovedească aceasta prin declaraţiile sale viitoare. Trebuie să-l ajutăm cu acest lucru", a adăugat el.

Nikolic, un fost politician ultranaţionalist, care pretinde că s-a schimbat de la înverşunarea antioccidentală la pro-UE, şi-a atenuat oarecum recent retorica, inclusiv luni după discuţiile avute cu comisarul UE pentru extindere Stefan Fuelle, amintește Agerpres.

În discursul său la ceremonie, Nikolic a promis să impună politicile pro-UE, declarând că "drumul Serbiei spre UE este drumul spre viitor". El a promis "să ajute Serbia să continue pe acest drum".

Într-o aparentă referire la tensiunile regionale şi dezacordurile legate de rolul Serbiei în războiul în care circa 100.000 de persoane au fost ucise şi milioane de oameni au rămas fără adăpost, Nikolic a spus că nu va permite ca "dezacordurile din trecut să ne pună în pericol viitorul". El a adăugat că "toate neînţelegerile noastre vor fi rezolvate paşnic, prin dialog".

Fuelle a fost cel mai înalt rang oficial care a participat la inaugurare. Cele mai multe dintre ţări au fost reprezentate de ambasadorii lor acreditaţi în Serbia, menţionează AP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite