În plină campanie de repatriere a ţiganilor, Papa îi îndeamnă pe francezi la toleranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe pelerinii francezi veniţi duminică la Castelgandolfo să fie toleranţi cu oamenii din toate naţiunile şi din toate culturile, transmite agenţia AGI.

Cuvintele Suveranului Pontif au fost interpretate ca o aluzie la repatrierile romilor ce se desfăşoară în aceste zile în Hexagon.

"Textele liturgice ne amintesc că toţi oamenii sunt chemaţi spre mântuire şi aceasta este o invitaţie de a accepta legitima diversitate umană, aşa cum Iisus a venit să reunească oameni din toate naţiunile şi toate limbile", le-a spus Papa pelerinilor francezi care au venit la reşedinţa de vară a Suveranului Pontif.

Papa s-a pronunţat şi pentru o creştere a copiilor în spiritul toleranţei. Faptul că apelul la înţelegere şi fraternitate a fost rostit în franceză ar putea fi o referire directă la ampla campanie de repatriere a ţiganilor care are loc în aceste zile în Hexagon.

Cuvintele Papei vin după ce în ajun şi alţi reprezentanţi ai clerului catolic au criticat modul în care procedează Franţa.

Hexagonul a repatriat în Bulgaria etnici turci

Controversata campanie de repatriere a ţiganilor declaşată în Franţa merge înainte. Hexagonul a trimis acasă un prim grup de13 bulgari a căror şedere pe teritoriul  bulgar depăşise limita legală de trei luni. Aceştia sunt etnici turci, nu ţigani, care se aflau pe teritoriu francez de mai mult de trei luni, limita legală.

Oficialii francezi susţin că persoanele repatriate părăsesc voluntar Franţa, ele primind în schimb 300 de euro de adult şi 100 de euro de minor. Ele îşi păstrează însă dreptul de a reveni în Hexagon oricând vor dori.

Alţi 11 bulgari sunt aşteptaţi să se întoarcă la 25 august, iar un grup de nouă persoane va fi repatriat pe 10 septembrie. Autorităţile franceze au anunţat că vor să repatrieze în următoarele săptămâni până la 850 de romi din România şi Bulgaria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite