În Islanda, ţigările ar putea fi cumpărate doar cu reţetă, din farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Islanda a luat în considerare interzicerea comercializării ţigărilor în magazine. Mai mult de atât, acestea vor putea fi obţinute numai pe bază de reţetă, din farmacii.

Farmarciştii vor fi obligaţi, iniţial, să vândă ţigări numai persoanelor de peste 20 de ani pe care doctorii le ajută să se lase de fumat, scrie Guardian.

Potrivit acestei legi, medicii vor fi încurajaţi să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei prin intermediul tratamentelor sau a programelor educaţionale. Dacă nu se obţin rezultate, doctorii pot prescrie reţete pentru ţigări.

Această măsură face parte dintr-un plan pe 10 ani prin care fumatul să fie interzis în locurile publice, precum şi în maşinile unde se află copii.

Proiectul include şi majorarea preţului ţigărilor cu 10% pe an, dar ţigările achiziţionate în baza unei reţete vor fi mai ieftine ca niciodată.

"Potrivit planului nostru, fumătorii care vor primi reţete vor fi consideraţi dependenţi, şi nu suntem de acord ca guvernul să taxeze dependenţii", a declarat un expert.

Ideea va fi dezbătuta de parlamentul Islandei în toamnă, când politicienii se întorc din vacanţă.

Islanda a înjumătăţit cu succes ratele de fumat în ultimii 20 de ani, fiind ţara cu cele mai mici procente de fumători din Europa. În 1991, 30% din populaţia fuma; astăzi, doar aproximativ 15% fumează în mod regulat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite