În plină criză, Merkel creşte în sondaje

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel se bucură de mai multă simpatie
Angela Merkel se bucură de mai multă simpatie

Pandemia provocată de Corona se extinde şi totul se schimbă: guvernul primeşte note bune, sondajele creditează marea coaliţie cu majoritatea necesară guvernării iar AfD pierde. Jumătate din germani se tem de infectare.

Săptămâni întregi de circulaţie îngrădită, pierderea drepturilor fundamentale, magazine închise şi restaurante, dezbateri pe marginea unei aplicaţii care să supravegheze orice mişcare şi un nivel fără precedent al datoriei publice - un astfel de scenariu părea, până nu de mult, posibil doar în filmele despre catastrofe. Dar ficţiunea a devenit realitate. Guvernul luptă prin măsuri drastice împotriva extinderii infecţiei cu Coronavirus în Germania.

Iar populaţia reacţionează cu îngăduinţă. Deciziile politice par a se bucura de susţinerea societăţii în actuala starea de urgenţă, indiferent de simpatiile politice ale cetăţenilor. Peste două treimi din totalul electoratului german, adică 72 la sută dintre cei intervievaţi sunt mulţumiţi de gestionarea crizei. Doar 3 din 10 repondenţi au opinii critice. Acestea sunt concluziile celui mai recent sondaj ARD-Deutschlandtrend, realizat de institutul demoscopic infratest dimap.

Dacă în urmă cu o lună un sfert dintre germani erau îngrijoraţi că ei sau membrii familiei se pot infecta cu noul coronavirus, acum peste jumătate (51 de procente) se declară temători. Nu se constată diferenţe mari între generaţii la acest capitol: 53 la sută dintre persoanele care au peste 65 de ani se tem de infecţie, în timp ce 45 la sută din repondenţii cu vârsta de sub 40 de ani declară că sunt îngrijoraţi de perspectiva infectării.

Păstraţi distanţa, dar nu vă lăsaţi supravegheaţi

image

Atitudinea faţă de măsuri în funcţie de preferinţele politice

Restricţiile intrate în vigoare pe 23 martie pe întreg teritoriul Republicii Federale sunt acceptate de marea majoritate a cetăţenilor. 93 la sută dintre cei intervievaţi susţin necesitatea măsurilor, indiferent de opţiunile lor politice.

O aplicaţie pentru telefoanele mobile, care să utilizeze informaţiile privind mişcările persoanelor infectate cu coronavirus, pentru a identifica riscul de infectare rezultat în urma contactelor avute, ar fi folosită doar de jumătate din repondenţi. Ceilalţi resping ideea, punând la îndoială respectarea protecţiei datelor în acest context.

40.000 de paturi de terapie intensivă în spitalele germane

În ciuda îngrijorării crescânde faţa de posibila infectare, încrederea în sistemul sanitar german se menţine la cote înalte. Două treimi dintre germanii intervievaţi declară că au multă până la foarte multă încredere în capacitatea spitalelor şi a medicilor de a învinge pandemia. Doar patru din 10 intervievaţi admit că nu sunt convinşi de capacităţile de tratament actuale. Altfel spus, 37 la sută se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi că nu toate persoanele cu complicaţii vor beneficia de tratamentul medical adecvat.

Să nu uităm de libertăţile fundamentale

Dincolo de marea acceptanţă de care se bucură măsurile de îngrădire a contactelor, în acest moment patru din zece cetăţeni se tem că libertăţile fundamentale de mişcare vor fi îngrădite pe termen lung. Cei mai îngrijoraţi sunt simpatizanţii AfD şi ai Stângii. Electoratul conservator este în proporţie de 40 la sută îngrijorat de măsurile în vigoare.

image

Îngrădirea libertăţilor civile pe termen lung îi îngrijorează pe germani

În afară de îngrădirile drepturilor fundamentale şi de teama de propria infectare, germanii se declară îngrijoraţi de dimensiunea economică a pandemiei. 75 de procente dintre cei intervievaţi se tem mult şi foarte mult că situaţia economică din Geramania se va înrăutăţi.

Cei mai mulţi germani nu îşi fac griji serioase faţă de propria situaţie economică. Doar o treime dintre ei cred că epidemia le va afecta nivelului de trai.

Guvernul câştigă teren

Aprecierea modului în care gestionează criza aduce puncte în plus guvernului. Dacă la începutul lunii martie, şase din zece germani se declarau nemulţumiţi de activitatea guvernului din Berlin, la o lună distanţă raportul este exact invers. Actuala coaliţie formată din CDU, CSU şi SPD se bucură acum de atât de multă susţinere, ca nici un alt guvern, din 1997 (de când se realizează sondajul Deutschlandtrend) şi până în prezent.

Activitatea guvernului din ultimele patru săptămâni este susţinută nu doar de electoratul partidelor din coaliţie, ci şi de simpatizanţii ecologiştilor şi ai FDP. Chiar şi jumătate din simpatizanţii Stângii se declară mulţumiţi de gestionarea situaţiei, în timp ce fiecarea al şaselea susţinător al AfD este, la rândul lui, de acord cu măsurile guvernamentale.

CDU şi CSU în creştere, SPD nu

image

Dacă sămbătă are avea loc alegeri....

Schimbările se regăsesc şi în răspunsul la întrebarea ce partid ar alege, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Coaliţia ar beneficia, din nou, de o majoritate absolută, astfel încât conservatorii din CDU/CSU ai Angelei Merkel avansează cu şapte puncte procentuale, fiind creditaţi cu 34 la sută.

Interesant este că partenerii de coaliţie social-democraţi nu profită de pe urma aprecierii activităţii guvernamentale. Ei continuă să rămână la 16 procente din preferinţele de vot ale electoratului. Raportat la nivel personal, unicul politician social-democrat care reuşeşte să puncteze în plus este actualul ministru federal al Finanţelor, Olaf Scholz, care se bucură de susţinerea a 63 la sută din oamenii chestionaţi, cu 17 la sută mai mult decât cu o lună în urmă. Singura persoană care îl depăşeşte în acest top este actuala şefă a executivului de la Berlin, Angela Merkel, care se bucură de 64 la sută din preferinţele de vot ale oamenilor intervievaţi, avansând cu 11 puncte procentuale faţă de luna martie.

Valori record în actuala legislatură sunt atribuite şi ministrului federal al Sănătăţii, conservatorul Jens Spahn (60 de puncte procentuale, cu nouă mai mult decât în sondajul precedent) precum şi ministrului federal al Economiei, Peter Altmaier (creditat cu 51 de procente; adică un plus de 13 la sută faţă de sondajul din luna ianuarie). Că implicarea activă în gestionarea crizei este apreciată de populaţie se poate constata şi în cazul premierul bavarez Markus Söder, care se bucură de susţinerea a 58 la sută dintre persoanele intervievate de sociologi, ceea ce repezintă un plus de 18 puncte procentuale faţă de sondajul anterior.

Sabine Kinkartz - Deutsche Welle


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite