Imprimeria Naţională franceză acuzată de corupţie pentru un contract cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imprimeria Naţională franceză acuzată de corupţie pentru un contract cu România
Imprimeria Naţională franceză acuzată de corupţie pentru un contract cu România

Autorităţile franceze au demarat la începutul verii o amplă anchetă la Imprimeria Naţională deaorece există suspiciuni că instituţia a obţinut mai multe contracte în România, Georgia, Siria şi Senegal dând mită, scrie publicaţia "Le Parisien".

Anchetatorii au percheziţionat sediul Imprimeriei, birourile mai multor şefi, precum şi locuinţele a patru presupuşi intermediari.Scandalul declanşat  l-a costat deja postul pe fostul preşedinte.

Scandalul intervine în condiţiile în care Imprimeria se confruntă de mai mulţi ani cu diverse probleme. Societatea îşi concentrează în prezent activitatea pe documentele securizate, mai ales paşapoartele biometrice. În acest context şi în condiţiile în care Curtea de Conturi a denunţat "gestionarea dezastruoasă" practicată de stat, Imprimeria a fost obligată să vândă mai multe dintre locaţiile sale istorice, scrie publicaţia franceză.

Comisioane pentru contracte

Potrivit mai multor articole apărute în presa franceză, Imprimeria din Hexagon a obţinut la începutul anilor 2000 un contract de preschimbare în formă electronică a procedurilor fiscale în România, în valoare de 20 de milioane de dolari, pentru care ar fi plătit comisionae în valoare de mai muulte mii de dolari. Potrivit AFP contrcatl cu autorităţile române ar fi fost semnat în perioada 2001-2002.

Autorităţile române au precizat că Imprimeria Naţională din România a executat în 2006 şi 2007 scrisori de garanţie bancară de 2 milioane euro, după ce contractul pentru achiziţionarea unui sistem de evidenţiere informatică a contribuţiilor fiscale nu s-a finalizat. "Atunci când Imprimeria Franceză nu şi-a îndeplinit obligaţiile stipulate în contract, am executat scrisorile şi am recuperat banii depuşi ca garanţie la semnarea contractului", a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Corina Ozon, citată de NewsIn.

Imprimeria franceză a fost fondată în 1640 de Richelieu. Imprimeria tocmai s-a reechilibrat financiar anul trecut după ani de criză, pe fondul gestiunii dezastuoase a statului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite