Implicaţiile politice ale arestării lui Dominique Strauss-Kahn la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţiile de tentativă de viol şi sechestrare aduse directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, i-ar putea îngropa cariera politică chiar dacă se vor dovedi false şi ar putea relansa cursa pentru preşedinţie în Franţa, unde acesta era considerat principalul contracandidat al lui Nicolas Sarkozy, comentează AFP.

Arestarea oficialului FMI sub acuzaţiile de agresiune sexuală, sechestrare de persoană şi tentativă de viol asupra unei tinere într-o cameră de hotel din New York a provocat un adevărat seism politic la Paris.

Avocatul cu solide cunostinţe de economie în vârstă de 62 de ani era considerat principalul rival al lui Nicolas Sarkozy la alegerile pentru funcţia de preşedinte care vor avea loc anul viitor, chiar dacă  nici unul dintre ei nu şi-a anunţat oficial candidatura.

Socialiştii, cei care ar fi susţinut o eventuală candidatură la preşedinţie a lui Dominique Strauss-Kahn, avansează deja alte două nume în cursa pentru Palatul Elysee: François Hollande şi Martine Aubry, chiar dacă insistă asupra respectării prezumţiei de nevinovăţie şi asupra judecării acestuia după ce ancheta poliţiei din New York va fi finalizată.

"Dacă nu va fi descoperită vreo manipulare în acest caz, nu cred că va mai fi candidat pentru alegerile prezidenţiale. Deci lucrurile se vor schimba, vom avea o candidatură a lui Martine Aubry împotriva lui François Hollande", a apreciat Jacques Attali, fost consilier al lui François Mitterrand, citat de AFP.

Şi alţi lideri politici din Franţa consideră că directorul FMI şi-a încheiat cu această arestare cariera politică.

Martine LePen, liderul extremei-dreapta franceze, a afirmat că directorul FMI este "definitiv discreditat drept candidat la cea mai înaltă funcţie în stat", în timp ce deputatul UMP Bernard Debre a declarat că acest caz este "foarte umilitor pentru ţara noastră".

Cel care are cel mai mult de câştigat de pe urma acestei situaţii este actualul preşedinte Nicolas Sarkozy, care, în ciuda popularităţii în scădere, va candida pentru un nou mandat.

Înainte de scandalul legat de tentativa de viol, Dominique Strauss-Kahn era considerat favorit în cursa pentru fotoliul de preşedinte.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite