VIDEO Imigranţii ilegali radicalizează Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţii au manifestat împotriva agresiunilor şi au scandat „Nu suntem animale“ şi „Italienii de aici sunt rasişti“.
Imigranţii au manifestat împotriva agresiunilor şi au scandat „Nu suntem animale“ şi „Italienii de aici sunt rasişti“.

Politicienii şi cetăţenii din Italia, Franţa şi Danemarca devin tot mai intoleranţi la adresa străinilor. Imigranţii africani au fost călcaţi cu maşini şi împuşcaţi cu armele de vânătoare din goana maşinii în oraşul Rosarno din sudul Italiei.

Statele Europei de Vest adoptă poziţii tot mai dure împotriva imigranţilor, în special împotriva celor extracomunitari. Sute de imigranţi au fost scoşi cu forţa de poliţie din oraşul italian Rosarno (în provincia Calabria, din sudul Italiei).

Mai citiţi şi:

Blasfemia, pedepsită prin lege

Poveştile imigranţilor români de după Anul Nou

În Rosarno, de joi seara, populaţia locală a declanşat o adevărată "vânătoare" de imigranţi, în confruntări fiind rănite aproximativ 70 de persoane, relatează "The Guardian".

Incidentele au început în orăşelul de doar 15.000 de locuitori după o manifestaţie a mai multor sute de sezonieri agricoli imigranţi - majoritatea angajaţi ilegal în zonă - care manifestau împotriva unor agresiuni cu arme cu aer comprimat.

Demonstranţii au incendiat mai multe maşini şi au spart câteva vitrine, ceea ce a determinat intervenţia poliţiei.

Dintre cei răniţi în confruntările ce au urmat, 31 sunt străini, din care doi răniţi grav vineri seara cu lovituri de bară de fier, 19 sunt poliţişti şi 17 - cetăţeni italieni din localitate.

Doi dintre imigranţi au luaţi la ţintă în timp ce mergeau pe stradă, fiind împuşcaţi cu arme de foc dintr-o maşină, alţii împuşcaţi de la balcon de localnici care pretindeau că "îşi apără familia". Unii au fost călcaţi cu maşina, în ciuda faptului că efectivele poliţiei din zonă au fost sporite considerabil.

Ieri, chiar şi după evacuarea imigranţilor (în mare parte de culoare şi sosiţi ilegal pe teritoriul italian), încă un imigrant a fost rănit cu o puşcă de vânătoare, la câţiva kilometri de Rosarno, au declarat surse din cadrul poliţiei locale, citate de Agerpres. În Rosarno există mai multe centre de primire a imigranţilor.

Localnicii au întâmpinat cu urale şi aplauze decizia poliţiei de a scoate din oraş sute de imigranţi africani (alte sute au plecat de bunăvoie, cu trenul ori autobuzul, spre alte  centre de primire a imigranţilor din sudul Italiei).



Mafia, implicată?

„Temerea mea este că guvernul va folosi acest pretext pentru a-i expulza pe cei care nu au permise de şedere în Italia", a declarat Jean Leonard Touadi, singurul deputat de culoare din Italia. "Imigranţii africani trebuie ajutaţi. Altfel, sudul Italiei va deveni ceea ce a fost Alabama în anii 1920", a avertizat Touadi.

În presa italiană au apărut relatări şi despre o posibilă implicare a Mafiei în incidentele antiimigranţi. Printre italienii arestaţi se numără Antonio Bellocco, membru al temutului clan mafiot local Bellocco (parte a Ndrangheta, denumirea Mafiei din regiunea Calabria) ce controlează zona unde se află fermele la care munceau africanii, scrie „La Repubblica".

Intoleranţa creşte şi în Franţa

Reacţia autorităţilor a fost şi ea condamnată de asociaţiile de protejare a drepturilor omului. Ministrul de Interne, Roberto Maroni, a apreciat că "faptul că, timp de atâţia ani, a fost tolerată imigraţia clandestină, a alimentat infracţionalitatea".

Administraţia lui Silvio Berlusconi a adoptat o poziţie extrem de dură faţă de imigraţie, Italia semnând un acord cu Libia ce împiedică ambarcaţiunile cu imigranţi ilegali din Africa să ajungă pe ţărmul italian. Toate ambarcaţiunile care "scapă" sunt întoarse spre Libia imediat ce sunt interceptate.

Franţa şi-a înăsprit, recent, şi ea, poziţia faţă de imigranţi. Urmează să fie adoptată o lege care prevede ca portul de "burqa" (veşmântul musulman care acoperă faţa) în orice loc public este pasibil de o amendă de 800 de euro. Legea a provocat deja criticile dure ale numeroasei comunităţi musulmane din Hexagon.

În confruntări au fost rănite 70 de persoane, inclusiv poliţişti

No title

În plus, guvernul lui François Fillon a anunţat că şi-a depăşit "planul" la deportări de imigranţi pentru anul trecut. Franţa a expulzat în 2009 peste 29.000 de imigranţi, relatează Deutsche Welle, respectiv cu 2.000 de persoane mai mult decât ceruse preşedintele Nicolas Sarkozy.

Danezii se feresc de imigranţii musulmani

În Danemarca, o ţară care are deja una dintre cele mai dure legislaţii antiimigraţie din Europa, politicienii (şi cei de la putere şi cei din opoziţie) au cerut înăsprirea prevederilor pentru cei care doresc să se stabilească în acest stat, scrie "The New York Times".

În plus, partidele au cerut simplificarea formalităţilor de deportare a musulmanilor suspectaţi de terorism, dar şi interzicerea burqăi. Solicitarea a venit după ce, săptămâna trecută, un musulman l-a atacat pe unul dintre autorii celebrelor caricaturi cu profetul Mahomed, ce au stârnit indignarea lumii musulmane anii trecuţi.

Papa îi apără

Papa Benedict al XVI-lea a luat, ieri, apărarea imigranţilor, în timpul rugăciunii duminicale "Angelus". "Un imigrant este o fiinţă umană, diferită prin provenienţa sa, prin cultura sa şi tradiţiile sale, dar este o persoană care trebuie respectată şi care are drepturi şi obligaţii", a explicat Papa.

Temerile Germaniei

În Germania prinde puteri în ultima vreme discursul antiimigraţionist al extremei drepte. Directorul publicaţiei "Zuerst", Dietmar Munier, a declarat public că Germania se află în faţa unor mari tensiuni cauzate de imigraţia în masă şi că se confruntă cu "o pierdere a propriei identităţi etnice", pe măsură ce comunităţile de imigranţi înregistrează o natalitate-record.

În Germania, există o comunitate de 1,7 milioane de turci. Încă de la lansare, grupul care publică "Zuerst" - Lesen & Schenken - a anunţat că se va ridica deasupra "corectitudinii politice" şi că va servi "intereselor germanilor, nu celor ale străinilor".

Şi Elveţia pare a fi pornită pe acelaşi drum al înăspririi poziţiei faţă de imigranţi, după ce populaţia a decis, prin referendum, interzicerea construirii de minarete.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite