Ierusalimul, din ce în ce mai pustiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul sfânt pierde în fiecare an circa 5.000 de locuitori din cauza condiţiilor de viaţă tot mai grele. Tinerii părăsesc în masă capitala Israelului, ca urmare a creşterii preţurilor, a lipsei locurilor de muncă şi a tensiunilor dintre secularişti şi ultra-ortodocşi.

Pe lângă tensiunile politice şi religioase între palestinieni şi evrei şi între ultra-ortodocşi şi secularişti, Ierusalimul se confruntă şi cu probleme economice şi demografice grave.

În timp ce marile oraşe din lume sunt din ce în ce mai populate, numărul de oameni care părăsesc capitala în fiecare an este mai mare decât al celor care se mută în oraşul sfânt.

Deşi violenţele au scăzut în ultima perioadă, creşterea preţurilor terenurilor şi locuinţelor, lipsa locurilor de muncă, stagnarea economică îi gonesc pe mulţi dintre locuitori - relatează BBC. Mai mult, un studiu recent al calităţii vieţii în 15 mari oraşe israeliene plasează Ierusalimul pe ultimul loc.

Mulţi tineri părăsesc oraşul şi pe motiv că acesta devine prea religios şi din cauza comunităţii de ultra-ortodocşi Haredi, care a  crescut de la o pondere de o zecime a populaţiei în anii 1960 la un sfert sau o treime în prezent. Cu familii mari şi o rată ridicată a natalităţii, aceştia s-au mutat în cartierele unde înainte trăiau evrei seculari, iar influenţa lor a crescut. Ultra-ortodocşii au plătit preţuri mai mari decât cele de pe piaţă pentru locuinţe, ceea ce a crescut preţurile şi mai mult.

Oferte electorale diverse

Dintr-o serie de candidaţi cu oferte politice diferite, locuitorii Ierusalimului  l-au ales recent  drept primar pe omul de afaceri secularist Nir Barkat.

Potrivit rezultatelor finale prezentate de Ministerul israelian de Interne, Barkat a primit 52% din voturi, în timp ce rivalul său ultra‑ortodox Meir Porush a obţinut 43%.

Promisiuni pe termen lung

Toţi trei candidaţii au susţinut caracterul indivizibil al Ierusalimului, dar acesta a fost singurul punct comun. În rest, trei stiluri diferite de campanie electorală, background-uri diferite şi priorităţi diferite. Ultra-ortodoxul Porush, tată a 12 copii şi cu o barbă albă, este prototipul perfect al practicantului religios care-şi doreşte să întărească caracterul evreiesc al oraşului sfânt, potrivit descrierii făcute de cotidianul francez „Le Monde”.

El a promis că va construi câteva mii de apartamente pentru comunitatea evreiască, chiar şi în Cisiordania şi consideră că Ierusalimul va deveni din ce în ce mai evreiesc, iar viitorii primari nu vor putea fi decât practicanţi.

În schimb, Nir Barkat doreşte să dea un impuls economic şi demografic acestui oraş, din care tinerii şi oamenii de afaceri fug,  printr-o ofertă turistică îmbunătăţită.

Proiecte imobiliare şi turistice

Noul primar al oraşului, Nir Barkat, a declarat că doreşte să dea un impuls economic şi demografic acestui oraş, din care tinerii şi oamenii de afaceri fug,  printr-o ofertă turistică îmbunătăţită. Nir Barkat s-a pronunţat constant împotriva divizării Ierusalimului ca parte a unui posibil acord între israelieni şi palestinieni. Mai mult, el a anunţat că va începe un vast proiect de construire de case pentru evrei în cartierele locuite de palestinieni din estul oraşului.

Barkat este fondatorul BRM Group, o mare companie de software antivirus, al Startup Jerusalem, un organism care are ca scop promovarea investiţiilor private în oraş, şi New Spirit, o organizaţie de susţinere a studenţilor. În 2003 a lăsat afacerile şi a fost ales consilier local al Ierusalimului, în care a condus opoziţia până la alegerea sa în funcţia de primar.


Likud şi Kadima, dezinteresate de gestionarea oraşului

Paradoxal, partidele mari din Israel, Likud şi Kadima, n-au numit candidaţi în recenta cursă electorală din Ierusalim. În ciuda discursurilor inflamate legate de statutul oraşului şi de importanţa lui simbolică, aceste formaţiuni nu par interesate de gestionarea oraşului şi de problemele sale economice.

Primarul Nir Barkat a părăsit formaţiunea de centru Kadima în semn de protest faţă de intenţia premierului Ehud Olmert de a renunţa la unele cartiere din estul Ierusalimului în favoarea palestinienilor.

Principalul său contracandidat, Meir Porush, fost viceprimar şi adjunct al ministrului locuinţelor din partea partidului United Torah Judaism, n-a reuşit să-i convingă pe evreii seculari că va lupta şi pentru interesele lor.

Al treilea candidat la primăria Ierusalimului, Arcadi Gaydamak, miliardar de origine rusă, acuzat de trafic de arme într-un proces care este în desfăşurare la Paris, a încercat să obţină şi el o parte din voturile palestinienilor, făcând campanie în cartierele arabe. El a pledat pentru „o capitală a tuturor comunităţilor” şi „pentru înlăturarea discriminărilor şi diviziunilor”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite