Identitate naţională cu cârnaţi de Pleşcoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cârnaţii de Pleşcoi şi tăierea porcului de Crăciun au fost "vedetele" unei dezbateri între tineri pe tema identităţii naţionale la români după momentul aderării ţării la Uniunea

Cârnaţii de Pleşcoi şi tăierea porcului de Crăciun au fost "vedetele" unei dezbateri între tineri pe tema identităţii naţionale la români după momentul aderării ţării la Uniunea Europeană.
Un guvern euroentuziast şi o opoziţie eurorealistă dezbat efectele aderării asupra specificului naţional românesc în parlament. Acestea sunt rolurile pe care tinerii, câţiva studenţi pe la diverse universităţi străine, stagiari la Washington şi în Bundestagul german şi le-au luat în serios timp de o oră. Efectele aderării se vor vedea concret la cârnaţii de Pleşcoi şi la Ignat, când porcul va trebui omorât "omeneşte", contrar tradiţiei româneşti, au susţinut unii dintre tinerii eurorealişti. Ba nu se schimbă nimic, au contrat euroforicii. Cârnaţii româneşti cu gust pregnant de usturoi vor putea fi "branduiţi" până în 31 decembrie anul acesta, iar francezii gurmanzi se vor bate pe ei, au contrat euroforicii. O tânără din tabăra Executivului a susţinut cu convingere că "integrarea este şansa României de a-şi afirma identitatea şi de a-şi îmbunătăţi imaginea cu cârnaţii de Pleşcoi cu tot".

Boagiu încurajează retorica integrării
Prezent la dezbateri, ministrul integrării, Anca Boagiu, a lăudat talentul oratoric al tinerilor, de la care politicienii români care se avântă la tribuna parlamentului ar putea învăţa. Cu toate că a susţinut că va vorbi ca un simplu cetăţean, Boagiu a făcut lobby proaderare ca un ministru militant al integrării, aşa cum este în realitate. Ministrul a uitat că dezbaterea între guvern şi opoziţie este doar un exerciţiu de gândire şi argumentare logică şi a administrat "Opoziţiei" un perdaf aşa cum ar fi făcut-o PSD-ului eurosceptic. Replica din partea tinerilor oratori nu a întârziat să vină. "Modul agresiv în care unii politicieni îşi argumentează opinia este dezamăgitor", i-a mărturisit o tânără ministrului.
"Exceptând momentul tăierii porcului, care va fi mai puţin violent şi va asigura o siguranţă alimentară sporită, sărbătorile de Crăciun vor fi, după intrarea în UE, la fel ca şi până acum", a asigurat Boagiu. "Românii îşi vor face, ca şi până acum, în gospodărie, ţuică, cârnaţi şi slănină", a adăugat ea. Despre cârnaţii de Pleşcoi, Boagiu nu a vrut să se pronunţe pentru "că nu ştie care este procesul tehnologic de fabricare".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite